Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дел Потро развенча Надал и излиза на финал в Шанхай

12 октомври 2013, 17:04 часа • 76423 прочитания

6:2, 6:4 – Хуан-Мартин Дел Потро не само, че победи световния номер едно Рафаел Надал, но и го направи със стил, осигурявайки си финал на турнира от серията Мастърс в Шанхай. Освен това Дел Потро вече си извоюва място на финалния Мастърс при мъжете, който събира осемте най-добри през годината.

Първи сет


Мачът започна леко изненадващо – пробив за Дел Потро още в първия гейм, след като аржентинецът показа изумителна защита, включително върната топка с дълбок защитен лоб, при която Надал направи грешка от смач. Световният номер едно веднага имаше шанс за рибрейк, след като свали топката в краката на налитащия на мрежата аржентинец, но Кулата от Тандил вкара три поредни мощни първи сервиса, единият от които ас, а при другите два още от втори удар вземаше своето, възползвайки се от по-плитките ретури на Надал.

Окриленият от трудния гейм Дел Потро започна да става неудържим, блъскайки с всичка сила и от форхенд, и от бекхенд и резултатът не закъсня – втори пробив, след като Надал спаси цели три брейкбола, включително 15:40, но аржентинският гигант не трепна и се пребори за гейма с чудовищния си форхенд, а след това затвърди и втория пробив, повеждайки с 4:0 гейма.

Най-красивата точка в мача дойде в третия сервис гейм на Надал – тогава световният номер едно беше принуден да играе бекхенд смач, като трябваше да спре движението си към мрежата, да се завърти и да направи една-две бързи крачки назад. Надал не само че го стори, но и закова удара си неспасяемо по къс диагонал.

До края на сета и двамата тенисисти имаха по още един шанс за пробив, но в крайна сметка удържаха подаванията си и Дел Потро затвори сета с 6:2 гейма. В първия сет той вкара цели 85% начален удар, спечели 68% от точките на първи сервис и 75% на втори. За сравнение Надал имаше 71% първи сервис, но само 46% спечелени точки на първи начален удар и 60% на втори. Дел Потро водеше и при печелившите удари – 14:9, а непредизвиканите грешки бяха 12:10.

Втори сет


Големият тест за Дел Потро щеше да е началото на втория сет – и изпитанието не закъсня. Още в първия си сервис гейм аржентинецът изоставаше с 15:40 след две непредизвикани грешки от бекхенд, но Дел Петро реагира позитивно и спаси гейма след порция хубави първи сервиси и силни удари от форхенд. А след това проби отново – и пак при четвъртия си опит, след хубав бекхенд по правата, който Надал не можа да отиграе остро на мрежата и мощен форхенд отново по правата, който испанецът пак хвана, но последвалото воле на аржентинеца вече беше неспасяемо.

Веднага след пробива Надал пак стигна до шанс за пробив, след като Дел Потро направи три поредни непредизвикани грешки от 30:0 в своя полза, но след това пак отвърза форхенда и сервиса и Рафа остана 0:5 при шансовете за пробив, които имаше дотук.

Натискът на Надал продължи и при 3:2 за Дел Потро, когато Рафа стигна за шести път в мача до шанс за пробив, но отново аржентинецът показа слонски нерви и успя да се измъкне, при това всеки път след разиграване, завършвайки или с печеливш удар, или успявайки да накара Надал да сбърка. Мачът обаче висеше на везните на Фортуна, тъй като определено нивото на Дел Потро поспадна, но аржентинецът все още съумяваше да вземе важните точки и да удържа натиска на Надал.

5:4 – и сервис за мача на Дел Потро. Последният тест за аржентинеца и той го премина с отличен. Надал, нетипично за него, сбърка два поредни ретура на втори сервис, а при 40:15 Дел Потро заби чудовищен сервис, който Рафа изкара далеч в аут.

Така Хуан-Мартин Дел Потро спечели с 6:2, 6:4 и нанесе едва втора загуба на Надал на твърди кортове през този сезон и първа, откакто Надал през тази седмица оглави отново ранглистата при мъжете. На финала утре, от 11:30 часа българско време, Дел Потро излиза срещу Новак Джокович.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес