Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

19-годишен чех пак изигра Гришо! 3-сетов трилър изхвърли Димитров от Шанхай (ВИДЕО)

09 октомври 2024, 14:47 часа • 1940 прочитания

Голямата тенис звезда на България Григор Димитров отново загуби от 19-годишния чех Якуб Меншик с 3-6, 6-3, 4-6, отпадайки на 1/8-финалите на турнира от сериите Мастърс 1000 в Шанхай. Българинът, който падна от Меншик в три сета на Мастърса в Мадрид по-рано през годината, отново бе пречупен в три части, най-вече от бруталния сервис на Меншик през целия мач.

Григор Димитров отпадна на 1/8-финалите в Шанхай

Григор Димитров стартира нервно срещата, докато неговият съперник влезе много бързо в ритъм. 19-годишният чех стигна до пробив още във втория гейм, когато поведе с 40:15, а с втория си брейкбол успя да пробие. Постепенно Гришо стабилизира играта си, но Меншик продължи да сервира феноменално: направи 5 аса в сета и спечели частта с 6-3.

Във втората част ролите се размениха - и Меншик показа уязвимост на свой сервис. Още в първия си сервис гейм чехът започна с двойна грешка, а впоследствие Гришо стигна до брейкбол при 40:30. Последва нова двойна грешка на младия чех, която осигури пробив за българина. След това Димитров затвърди пробива, за да поведе с 3-0.

ОЩЕ: Показно от Григор: С едно движение на китката Гришо матира опонент (ВИДЕО)

Григор Димитров - Якуб Меншик Шанхай

Гришо се измъкна във втория сет, но се пречупи в третата част

Последваха няколко много трудни гейма за Гришо: Меншик взе подаването си за 1-3, а след това опита да върне пробива, стигайки до два поредни брейкбола. Българинът обаче се измъкна и изравни. Чехът стигна и до трета точка за пробив, но Димитров пак издържа теста и спечели подаването си за 4-1.

В седмия гейм пък Меншик поведе с 40:0 на сервис на Гришо, но и тук Димитров се измъкна невредим, спечелвайки пет поредни точки, за да вземе подаването си за 5-2. Сервирайки за сета, Димитров нямаше проблеми - и спечели убедително подаването си на нула за 6-3 гейма, за да вкара мача в решаващ трети сет - подобно на предния им мач от Мастърса в Мадрид.

Григор Димитров

Третият сет започна с размяна на два бързи сервис гейма на нула. След това Меншик трябваше да спасява точка за пробив в третия гейм, но не справи. На свой ред чехът стигна до два брейкбола в четвъртия гейм - и успя да пробие от втория опит, за да поведе с 3-1. Гришо веднага опита да върне пробива и стигна до равенство 40:40, но чехът се справи и затвърди брейка за 4-1.

Димитров върна пробив в последния момент, но Меншик веднага го проби отново

В шестия гейм Григор трябваше да се бори за оцеляването си в мача. Меншик поведе с 40:15 и си осигури два скрити мачбола на сервиса на българина. Гришо обаче се справи, а след това отрази и трети брейкбол, за да намали изоставането си до 2-4. В деветия гейм Григор успя да върне пробива, възползвайки се от единствената си точка за пробив, за да направи резултата 4-5.

Григор Димитров

ОЩЕ: Фен вбеси Григор Димитров в Шанхай, Гришо едва не му налетя на бой (ВИДЕО)

В следващия гейм обаче Меншик показа няколко невероятни изпълнения от бекхенд, за да поведе с 40-15. Чехът си осигури два мачбола, като от втория опит той успя да затвори срещата. Григор пък завърши срещата с повече уинъри - 30 срещу 27, и с малко повече непредизвикани грешки  - 35 срещу 33, но се пропука в ключовите моменти - и това му костваше победата.

Отпадането на 1/8-финалите не е добра новина за Григор, който ще губи точки в световната ранглиста след миналогодишния си финал в Шанхай. За българина предстоят участия на турнирите в Стокхолм и Виена, като шансовете за участие на Финалите на АТП в Торино намаляват. За Меншик пък предстои 1/4-финал в Шанхай, където може да срещне Новак Джокович.

В другата половина на турнира са Яник Синер и Карлос Алкарас, който по-рано сътвори шоу с Гаел Монфис (ВИДЕО)

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес