Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Златната липа“ за най-добър филм е за българския „Ага“

05 юни 2019, 15:59 часа • 1698 прочитания

Българският филм "Ага"в конкурсната програма на VII Международен филмов фестивал "Златната липа" 2019 е носителят на наградата за най-добър филм. Лентата е копродукция но България, Германия и Франция и е дело на режисьора Милко Лазаров. Разказва за живота на двама ескимоси - Нанук и Седна. Дъщеря им Ага е напуснала ледената пустош, но Седна се разболява и Нанук решава да изпълни последното й желание - да открие Ага.  

Международно жури с председател Илиян Джевелеков отличи Михаил Апросимов за ролята му в “Ага“ с приза за най-добра мъжка роля. Наградата за най-добра женска роля се присъжда на Михаил Апросимов за за Халидора Геирхартсдотир за ролята й във филма “Жена на война", а режисьорът на лентата Бенедикт Ерлингсон получава наградата за най-добър режисьор.

Унгарският филм „Залез” на режисьора Ласло Немеш получи наградата на Съюза на българските филмови дейци.

За петте дни на фестивала той е бил посетен от повече от 10 хиляди души, съобщи Магдалена Ралчева, създател и и директор на „Златната липа". "Това кара мен и екипа на „Златната липа“ да запретнем отново ръкави и да се впуснем към осмото издание на фестивала“, каза още тя и съобщи още, че за седем години са показани над 300 нови европейски филма, гледани от над 100 хиляди зрители.

„Работихме като отбор и със сърце“, заяви председателят на журито Илиян Джевелеков. Членовете на журито получиха плакети като признание за работата им. Церемонията по награждаването е от 18 часа в Държавна опера - Стара Загора.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес