Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заводът за горене на боклук няма да е в София, а в Стара Загора

07 януари 2022, 14:00 часа • 8265 прочитания

Има план заводът за изгаряне на отпадъци да се премести от София край Стара Загора - в Маришкия басейн.

"Това до което достигнахме и върху което работим, е комбинация от утилизация на отпадъци. Вместо завода за боклук да е в центъра на София утилизация на отпадъци по най-висока технология може да се случва в Маришкия басейн", заяви пред депутатите днес вицепремиерът Асен Василев по време на днешния блицконтрол.

Припомняме, че проектът за инсинератор в София е в доста напреднал етап, като има одобрена площадка и технология. Тече и избор на изпълнител. Тези фактори неминуемо ще доведат до оскъпяване на завода, който по досегашни оценки ще струва към 350 млн. лева. 

По думите на Василев в комплекс "Марица Изток" няма да бъде изграждана парогазова централа, както бе предвидено в изпратения в Европейската комисия План за възстановяване и устойчивост. Това съобщи от трибуната на Народното събрание вицепремиерът Асен Василев.

"Не можем да заменим независим български източник, каквито са въглищата в Маришкия басейн, с вносен източник. От тази гледна точка смятаме изграждането на парогазова централа за нецелесъобразно. Това беше прието от страна на Европейската комисия", каза той.

"И съвсем спокойно можем да заложим на 400 мегавата геотермална енергия, която да се случи до 2026 г. И всъщност тази комбинация от генериращи мощности да помогне за това ние да намалим зависимостта от въглища", обясни Асен Василев.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес