Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започна проверка по скандалния случай с парк "Бедечка"

23 март 2016, 16:09 часа • 1655 прочитания

„Комисията на установяване и предотвратяване на конфликт на интереси“ към Община Стара Загора започна проверки по скандалния случай „Бедечка“.

Парк „Бедечка“ се простира на над 1000 декара зелена площ и през него минава единствената река в града. Природният парк е дом на над 150 вида животни, някои от които застрашени от изчезване, а над 1500 са само едрите паспортизирани дървета. След серия скандални промени през последните 13 години голяма част от него е отредена за застрояване.

Група граждани внесоха сигнал до комисията за най-малко три възможни конфликта на интереси. Сигналът е придружен с нужната документация. След като заседава над час комисията поиска да чуе мнението и на част от представителната група внесла сигнала.

При запознаването със случая, общинските представители помолиха да получат и допълнителни документи, които според гражданите засягат множество възможни правни нередности и са директни законови нарушения. Вносителите на сигнала имат готовност в рамките на няколко дни да отговорят на молбата на общинската комисия и да внесат необходимата придружаваща документация по целия случай.

От неформалната група, която се бори за спасението на парк „Бедечка“ внесоха сигнали и до националната Комисия за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, както и до областната Комисия по превенция и противодействие на корупцията. Съществува вероятност европейските институции също да се намесят в разследването.

Вносителите заявиха, че „се надяват комисията да разгледа сигнала в духа на прозрачността и най-добрите европейски практики и да проведе независимо разследване“.

Поради големия обществен интерес и наложителната спешност на решението гражданите очакват от комисията да внесе на следващия общински съвет предложение за временен мораториум върху строителството докато текат разследванията.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес