Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Замислят референдум за бъдещето на парк "Бедечка" в Стара Загора

15 април 2016, 11:31 часа • 729 прочитания

Община Стара Загора смята за най-разумно да организира местен референдум, за да кажат старозагорци дали са готови да плащат по-високи данъци, за да платят над 30 милиона лева и така да бъде запазен изцяло днешният парк "Бедечка" в източния край на града. Това обяви днес кметът Живко Тодоров.

За да има допитване, първо трябва да бъдат събрани 15 хиляди подписа с такова искане, пише "24 часа".

Проблемът, който в Стара Загора зрее от години, е в това, че съдът върна на бивши собственици и техни наследници наследствените им земи, които някога са били зеленчукови градини, а днес попадат в чертите на квартал "Бедечка", където е и паркът.

За да бъде запазен той в неговата цялост и уникалната растителност там, както настояват екологични организации и отделни граждани, на собствениците на 305 дка земя трябва в рамките на 15 години да бъде изплатено обезщетение от общинската хазна в размер на повече от 30 милиона лева, поясни Тодоров.

За да бъде пък отчуждена реституираната вече земя, върху която собствениците искат да строят жилища, трябва да бъде променен и общият устройствен план на Стара Загора - решение на местния парламент с всички произтичащи от него последици, което гражданите могат да наложат само с референдум.

Кметът съобщи още, че 4 независими оценители са дали своите оценки за средната пазарна стойност на имотите в "Бедечка", според тях цените там надхвърлят 100 лева за квадратен метър.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес