Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Връчиха наградите “Румен Камбуров” в Търговската гимназия в Стара Загора

06 декември 2018, 19:08 часа • 12486 прочитания

За пореден път възпитаници на Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ в Стара Загора получиха награди на името на дългогодишния учител по география в училището Румен Камбуров, който внезапно си отиде през пролетта на 2013 година.

Идеята за наградите е на двама възпитаници на училището - Георги Георгиев и Димитър Желев. Те научават късно за смъртта на любимия си учител, с когото не успяват да се простят. Спонтанно решават да учредят награда на негово име. Тя е парична и се връчва на празника на гимназията – 6 декември. По-късно към Георги и Димитър за осигуряването на средствата за наградата се присъединяват още двама ученици на Румен Камбуров - Желязко Динев и Диян Димитров. Решението за носителите на наградата се взема от педагогическия съвет на гимназията. Отличават се ученици за успешно представяне на състезания по география и природни науки и за общо отлично представяне в обучението, активна обществена дейност и участие в национални ученически състезания.

Тази година носители на наградите са четирима единадесетокласници - Силвия Андреева, Живко Петков, Мирела Господинова и Стефан Колев. Силвия и Мирела са заели второ и трето място в XIV национален конкурс “Млад икономист”, а Живко и Стефан са първенци в областния кръг на олимпиадата по география и икономика. Наградите им връчиха Диян и Желязко.

“Г-н Камбуров беше от онази особена категория учители, които освен знаещи и можещи в собствената си насока и предмет, ни дават много други неща. Дават ни подготовка и ни учат как да се справяме в живота. Със сигурност в това, което съм днес и начинът, по който се е развил животът ми, той е оставил своя отпечатък”, споделя Диян Димитров. Той работи като икономист, общински съветник е и казва, че срещата с Румен Камбуров му е помогнала да избере какво да кандидатства след гимназията.

За Желязко Динев, който също е завършил икономика, но работи като журналист и е изпълнителен директор на телевизия ”Стара Загора”, срещата с Камбуров е “изключително предизвикателство и късмет”. “Той беше много интересен човек, страхотен учител. Успяваше да бъде приятел с учениците си”, казва той.

“Тази награда е най-малкото, което можем да направим, за да благодарим на Румен Камбуров и да съхраним духа му”, сподели Димитър Желев. Той е географ, минал e през учителската професия, а в момента е главен асистент в катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда“ в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

“Давайки тази награда, искаме възпитаниците на нашата гимназия да знаят, че има смисъл да си буден, да си инициативен, да ти пука за училището и за страната, в която живеем, както ни учеше г-н Камбуров”, обяснява пък Георги Георгиев, който е адвокат в престижна столична кантора.

На днешния празник в Търговска гимназия “Княз Симеон Търновски” по традиция се проведе панаир на учебните тренировъчни фирми (УТФ) от различните профили. По този начин учениците се подготвят за бъдещото си участие в пазара на труда и се запознават с реалностите на професията, за която се обучават. “Пожелавам ви да сте здрави и да сте упорити, за да се множат успехите и да се обогатяват традициите и за да се съхрани чист духовният извор за бъдещите поколения”, поздрави учениците директорът Снежана Танева на тържеството за празника на училището.

Търговска гимназия “Княз Симеон Търновски” е основана през 1921 година и е най-старото професионално учебно заведение в региона. От неговите класни стаи са излезли хиляди професионалисти - банкери, счетоводители, финансисти, мениджъри. В момента в училището се обучават 669 ученици в седем профила. Образователно-възпитателните дейности се осъществяват в близко сътрудничество със звена на финансово-счетоводната практика, научни и културни институти, културно-информационните центрове на европейските страни. С тяхна помощ се осъвременява и модернизира учебно-материалната база. Успешно се реализира мащабен образователен проект с Република Австрия по специалностите Икономика и мениджмънт и Предприемачество и мениджмънт.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес