Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В почивните дни багери копаха в парк "Бедечка", строителството тихомълком продължава

06 март 2017, 16:21 часа • 4767 прочитания

Багери са копали в старозагорския парк "Бедечка" през празничните дни, съобщиха от сдружението "Запазете Бедечка" в понеделник.

Тежките машини са навлезли в парка ден след като на 1 март е публикувано решението на Експертния съвет по устройство на територията към община Стара Загора. То предвижда прокарването на улица "Августа Траяна" през парка и нискоетажно застрояване на южната част на парка.

Въпреки изричната забрана за каквато и да било подобна дейност, в парк "Бедечка" вече трети ден багери копаят, а камиони извозват пръстта, съобщава гражданската група, която месеци наред се бори да спре застрояването на парка.

Мястото е в най-южната част на парка - в района на стадион "Химик". "Вероятно някой се опитва да се възползва от струпването на почивни дни, за да останат изкопните работи незабелязани", пишат от "Запазете Бедечка". Според гражданската група в проекта за нов устройствен план на парка е предвидено тази площ да остане зелена със изградени спортни обекти на нея.

В края на септември 2016 г. Общинският съвет на Стара Загора взе решение за преразглеждане на Общия устройствен план на града, в частта му за парк "Бедечка" и подробния устройствен план към него, отбелязва още Mediapool.bg. Целта беше да се спре застрояването на втория по големина парк в Стара Загора. Тогава беше обявено, че до приемането на промените в плана в парка няма да се строи, но на практика строителството продължи с изграждането на започнати жилищни сгради от предприемача Михаил Михайлов. 

През януари, малко преди разпускането на 43-то Народно събрание, депутати от Реформаторския блок се опитаха да прокарат решение за налагане на мораториум върху застрояването на парка, но не получиха подкрепа.

Така застрояването продължава тихомълком. "До този момент не е известно някоя от компетентните институции да е предприела мерки срещу изкопните дейности в "Бедечка", а в социалните мрежи расте недоволство от това, посочват от "Запазете Бедечка".

Снимка: Архив

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес