Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Триажен COVID кабинет започва работа в Стара Загора

26 ноември 2020, 15:45 часа • 4503 прочитания

Триажен кабинет, обособен на територията на „Диагностично консултативен център – I“ в сградата на бившата Детска поликлиника на бул. „Руски“ 62, беше открит днес в Стара Загора. Входът за хора със симптоми ще бъде само от юг откъм ул. „Димитър Наумов“.

Кабинетът ще работи по график, който ще се оповестява ежеседмично на входа на центъра. В кабинета ще се извършва консултиране на пациенти с грипоподобна симптоматика с цел разделяне на заболелите от вирусни инфекции. В него ще се извършват бързи антигенни тестове и лекарски преглед с назначаване на терапия, мерене на нивото на кислород в кръвта и, при необходимост, ще се вземат проби за PCR-тест, рентгенография или насочване за хоспитализация. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) ще предостави 1000 безплатни антигенни теста, а местната администрация ще закупи първоначално още хиляда.

Обслужването на пациентите в триажния кабинет ще бъде безплатно за жители на Община Стара Загора. След решение на общинския съвет се отпускат 80 хиляди лева за закупуване на бактерицидни лампи, пулсоксиметри, защитно работно облекло и лични предпазни средства и дезинфектанти.

С откриването на триажния кабинет ще се облекчи работата на медиците в болниците и ще се подпомогнат гражданите, които имат своите опасения.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес