Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

“Светлина” - детската градина, която се грижи и за бабите

26 ноември 2018, 09:20 часа • 12955 прочитания

В Деня на християнското семейство първия си рожден ден отбеляза един уникален комитет - „Баболандия“. Преди година той е учреден от 45 любими баби на възпитаници на Целодневна детска градина № 10 (ЦДГ) в Стара Загора. Членовете на комитета могат да посещават детската градина по всяко време на работния ден, да помагат на учители, деца и помощен персонал. “Децата често се вземат от бабите, които са изключителен фактор, но не винаги получават признанието от собствените си деца. Създадохме комитета, за да дадем пример на родителите, а на бабите - чувство на удовлетвореност. Членският им внос е участие в  организираните от нас празници, свързани с българските обреди, обичаи и традиции, в които бабата е най-важна”, обяснява Йоанна Димитрова, директор на детското заведение.

Тази година тя беше сред приетите шестима нови членове, но не защото има внуче в градината, а защото станала баба преди 4 месеца, обясняват детските учителки. Новите членове на “Баболандия” положиха клетва, обсъдиха и приеха програма за действие през 2019 г. Накрая хапнаха вкусна торта и извиха хоро, за да започнат тренировките за наближаващите коледни тържества в детската градина. В помощ на младите семейства комитетът ще подготви рецептурник за ястия, постни и месни, баници, пити и сладкиши, които се приготвят за Бъдни вечер и Коледа.

Екипът на детската градина е осъзнал необходимостта семейството на всяко дете да е  равностоен партньор в работата на градината. “Затова се стремим да привличаме и родителите и бабите и дядовците в различни дейности”, обяснява директорката.

Йоанна Димитрова поема детската градина през 2005-а, когато на конкурса за шефското място тя е единственият кандидат, защото градината е пред закриване. Но моли в общината да й дадат шанс да провери дали ще се справи. На 1 ноември, първия й работен ден, в седмичната тогава градина заварва 30 деца от ромски произход, 25 души персонал и материална база в пълна разруха. Наревала се, не спала цяла нощ, но се амбицирала да спаси “Светлина”.

С екипа започват здрава работа с плакати и обяви по сладкарници и магазини, че градината предлага много предизвикателства, обикалят кварталите да съберат деца. Една година водят битка за оцеляване. Първото, което правят, е установяване на близка връзка с родителите. Баща помага с боя за физкултурния салон, а след седмица канят родителите да им покажат резултата. Доволни, че са уважени, те пък разказват и децата от 30 се увеличават на 76. След време в градината над стадиона се сформира първата група от 12 деца, които не нощуват. Днес в нея има 220 деца от 3 до 7 години, разпределени в шест групи.

След тежкото начало стартира писането и печеленето на много проекти. “Парите обаче не са всичко. Нашите добри постижения са резултат от обичта помежду ни”, убедена е Йоанна Димитрова. Обич, която се усеща във въздуха на градината - между деца и персонал, между родители и учители, между членовете на екипа…

Сега “Светлина” е детска градина мечта - с физкултурен салон, целогодишно работещ плувен басейн, двор с ударопоглъщаща настилка, стадион с тревни чимове, детски съоръжения от акациево дърво. Преди дни е открита последната площадка за игра и вече всяка от шестте групи в забавачницата има собствена територия в двора, разказва Йоанна Димитрова. Засадени са и спечелените от участието на градината в кампанията на Daikin и ГОРАТА.БГ  „Засаждаме бъдеще” 10 ясена и 10 липи.

В детската градина под Аязмото децата се възпитават в грижа към земята, опазване на природата и любов към животните. Стараят се да привличат към каузите си и семействата на децата и заедно да възпитават у тях български дух.

“Но най-важната ни цел е децата да получават любов и грижа от възрастните,  за да са щастливи”, обобщава Йоанна Димитрова.

Екипът на ЦДГ №10 „Cвeтлинa“ два пъти е носител на колективната награда „Анастасия Тошева”. През 2007-а за изграждане на модерна архитектурна среда, създаваща оптимални условия за интегрирано отглеждане, възпитание и обучение на деца от различни етноси. През 2018-а - за работата си по няколко проекта за устойчиво развитие, а опазване на околната среда и за екологично образование и за съвместни инициативи с операта, драматичния и кукления театър в Стара Загора.

Наградите “Анастасия Тошева” се присъждат за високи постижения в областта на образованието в навечерието на Деня на народните будители.

Йоанна Димитрова е носител на индивидуалната награда „Стара Загора“ за висок професионализъм, за постигнати значими резултати и новаторски подход към образователно-възпитателния процес, за проявена творческа активност и популяризиране на образователните ценности.

Наградите "Стара Загора" се връчват на 24 май за принос в образованието, изкуството и културата.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес