Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стара Загора тържествено отбеляза годишнината от Съединението

06 септември 2019, 12:36 часа • 3775 прочитания

134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия старозагорци отбелязаха с тържествен общоградски ритуал пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“. 

Пред паметта на дедите ни, съединили отечеството ни през 1885-а, се поклониха десетки старозагорци, заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, секретарят Делян Иванов, депутати, областният управител Гергана Микова и заместниците й Петя Чакърова и Красимир Червилов, общински съветници, представители на партии, сдружения и съюзи. В ритуала участваха и военни от Втора механизирана бригада.

„Тази паметна дата трябва да тачим, както тачим Трети март! Няколко години след Освобождението, българите се мобилизират и създават безпрецедентен акт в Европа. Личности, политици и държавници се обединяват за общата кауза – силна България. Днес ние трябва да виждаме сътвореното от онези наши сънародници превърнато в реалност. Всички ние се нуждаем от силна, просперираща и обединена България. Затова трябва да отстояваме това единство, защото то ще направи България силна!“, каза в словото си Иванка Сотирова.

Венци на признателност пред паметника бяха положени от община Стара Загора, общинския съвет на Стара Загора, Втора механизирана бригада, областния управител на Стара Загора, от Емил Христов, заместник-председател на Народното събрание, а представители на партии и организации и признателни граждани отрупаха с цветя мемориала и се поклониха пред паметта на обединителите на Княжество България и Източна Румелия.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес