Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След 2 дни ще прозвучи за пръв път химнът на Мъглиж

07 април 2023, 17:05 часа • 3820 прочитания

След два дни – в неделя, на градския празник за пръв път ще прозвучи публично химнът на град Мъглиж „Мой град любим”. Автор на текста е казанлъшкият поет Румен Денев, а композитор е Юлиян Слабаков. Изпълнява го хорът на Старозагорската опера.  

На последното си заседание местният парламент промени наредбата за символиката на община Мъглиж, като химнът бе включен в нея.

С промяната символите и званиията са подредени в йерархична последователност по следния начин: знаме на град Мъглиж; герб и девиз на град Мъглиж; химн на град Мъглиж; официален печат на община Мъглиж; почетен знак на община Мъглиж;  почетна значка на община Мъглиж; церемониална огърлица на кмета на община Мъглиж; почетна книга на град Мъглиж. Още от Мъглиж: Първа копка в Мъглиж за 12 км път

По повод честването на 45 години от създаването на Община Мъглиж в съвременния й териториален облик, през месец май на 2022 г. ОбС възложи на кмета на д-р Душо Гавазов да проведе публичен конкурс за създаване на химн на Мъглиж.

С подбора, оценката и класирането на представените поетични творби се зае специална комисия, определена от Общинския съвет, в чийто състав влязоха акад. Кирил Тодоров – композитор, Атанас Дончев- художник и музикант, Красимир Къшев –директор на НУМСИ „Христина Морфова” в Стара Загора, проф. Съргойчев – учен физик, автор на песни за Мъглиж, и Димитър Никленов- писател, гл. редактор на в.” Мъглижки нюанси”.

За първи път химнът ще бъде изпълнен пред обществеността на 9 април – Цветница, когато подбалканското градче празнува.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес