Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще проверяват собствениците на домашни кучета в Стара Загора

28 януари 2019, 18:10 часа • 8469 прочитания

Таксата за притежание на домашно куче в размер на 24 лева се заплаща до края на март, при неплащане след 31 март започват да се начисляват лихви. В срок от три месеца при сдобиване с домашен любимец, за животното трябва да се подаде декларация в общината по постоянен адрес, за да му се издаде административен паспорт. В 14-дневен срок трябва да се подава декларация при промяна на обстоятелства (продажба, смърт или промяна на местоживеене).

За кучетата с поставени чипове през първата година от регистрирането му стопаните не дължат такса. Налог не се плаща и за кастрираните, ловните, помощните, служебните и кучетата, използвани от Българския червен кръст, което се отбелязва в административния паспорт. Средствата от таксата за притежание на домашно куче се използват за дейности за намаляване на популацията на бездомните животни.

От общинската администрация припомнят, че според наредбата за реда и условията на отглеждане на животни компаньони собствениците трябва да носят документа за платената такса и регистрацията на животното, докато ги разхождат. Кучетата трябва да се разхождат с повод да 2 метра, а, ако са агресивни, да са с намордник. Забранено е едри породи да се разхождат от малолетни, както и разходки на любимците в дворове на детски, здравни и социални заведения, училища и спортни площадки. Почистването на екскрементите е ангажимент на стопаните. Във всички квартали на Стара Загора са обособени градински за домашни любимци, където могат да тичат и играят.

При нарушения на наредбата глобите са от 20 до 1000 лева.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес