Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ремонт на участък на АМ Тракия по-скъп от изграждането, от АПИ: Не сравнявайте различни епохи

02 октомври 2020, 08:54 часа • 5957 прочитания

Цената е определена съгласно договора ни с дружеството "Автомагистрали", след търг и това е реалната цена. Това заяви Иван Досев, член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), във връзка с ремонта на участъка на АМ "Тракия" между Чирпан и Стара Загора. Оказа се, че ремонтът е по-скъп от изграждането на магистралата.

Цялата магистрала е строена за 2,7 млн. лева, сега две платна струват 3,4 млн. лева т.е. 1,7 млн. лева за едно платно. Цената е по сегашни стандарт и не е коректно да се сравняват различни епохи, уточни Досев по Нова телевизия.

40 километра, за които говорим, са въведени през 2017 година, а 12-те километра с повишена концентрация на катастрофи са пуснати поетапно между 1995 – 2000 година. Различни фирми са построили и ще правят сега ремонта, добави Досев.

Ремонтът би трябвало да приключи за 30-35 дни, стига времето да позволява, добави Досев, визирайки първата част – 12 километра, където нямало нужда от толкова сериозни ремонтни дейности.

За Аспаруховия мост Досев уточни, че има "по-цялостна инспекция" с външни представители, включително университетски експерти, след като при последната инспекция била, че няма конструктивна опасност.

Още: "СБА пита дали "Автомагистрали" може да строи АМ "Хемус" - съмнително е"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес