Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рекорден отстрел на диви свине в Старозагорско през ловния сезон

24 февруари 2020, 10:14 часа • 3432 прочитания

2005 диви свине, което е рекорден брой, са отстреляни през тазгодишния ловен сезон в Старозагорско. Това съобщи пред Радио Стара Загора заместник-директорът на Регионалната дирекция по горите (РДГ) Кристиян Колев. 

Досега най-силният отстрел е бил през 2017 г. с 1700 диви свине. Тази година сезонът е бил удължен до 16 февруари, за да с се намали популацията на дивите животни с цел да не се разпространява така интензивно африканската чума. Резултати е дал и индивидуалният лов на дивите животни, който продължава и извън сезона, информира още Колев. 

14 са констатираните случаи на заразени с африканска чума по свинете (АЧС) диви животни. 12 от тях са сред отстреляните животни, а в другите два при обходи на ловците са намерени труповете. Най-много заразени животни са намерени на територията на горско стопанство „Мазалат“ и Държавно горско стопанство (ДГС) - Стара Загора - във всяко има по 5 положителни проби. В горските стопанства в Гурково и Мъглиж има по две заразени животни.

През изтеклата година служители на старозагорската РДГ са съставили 170 акта за незаконна сеч, транспорт и съхранение на дървесина, допълни още Кристиян Колев. 

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес