Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Реформаторите искат отмяна на референдума за "Бедечка", бил подвеждащ

10 май 2017, 15:14 часа • 1735 прочитания

Заради референдума за парк "Бедечка" в Стара Загора, Реформаторският блок се обърна към главния прокурор Сотир Цацаров и до областния управител на Стара Загора проф. Веска Шошева. Причината - Реформаторите искат отмяна на решението за провеждане на обществено допитване, тъй като то е незаконосъобразно и подвеждащо.

Това е наказателен вот към гражданското общество, което застана зад Мораториум за строителството в парка, а получи незаконосъобразен и подвеждащ референдум. Остро се противопоставяме на противозаконните действия и опитите от общинския бюджет да бъдат платени далаверите с имоти в парк Бедечка, заявяват Реформаторите.

Бягане от отговорност на местната власт е опитът чрез референдум да оправдаят бъдещите си действия относно парка в Стара Загора. Има ясни законови правила по какви теми могат да се правят референдуми, а финансовите задължения на управляващи органи не са сред тях, подчерта депутатът от 43-тото Народно събрание Димитър Танев. Отговорът на насрочения референдум може да повлияе върху цялата разходна част на бюджета и да се отрази негативно върху размера на разходите за редица други сфери като образование, социални грижи, разходи за култура, поясни той.

Това е опит на община Стара Загора да прехвърли отговорността за решаването на съдбата на Бедечка върху хората. Трябва да е ясно кой ще поеме отговорност при провал на референдума, в случай на незаконосъобразност или невалидност и кой ще плати разходите при организацията му, каза още Танев.

От Реформаторския блок са готови да стартират кампания за намиране на национално отговорно решение за спиране на застрояването в зелените пояси и в други градове на страната.

Припомняме какъв е въпросът на местния референдум: "Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал "Бедечка", по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. "Хан Тервел", от запад – ул. "Ив. Вазов", от север - алеята към предприятие "Труд", и юг – ул. "Христина Морфова? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк за сметка на бюджета или активи на община Стара Загора."

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес