Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разширен формат на конкурса за сценарий "Златната липа"

19 октомври 2018, 18:08 часа • 820 прочитания

Спечелилите 1-во и 2-ро място филмови сценарии от конкурса за ученици, който се проведе миналата година сред възпитаниците на ГПЧЕ "Ромен Ролан" в рамките на Фестивала за ново европейско кино "Златната липа" през 2017 г. са публикувани в новия брой на сп. "Кино".

Днес Магдалена Ралчева, основател и директор на кинофестивала, подари на директора на ГПЧЕ "Ромен Ролан" Теодора Николова и на авторките на наградените сценарии броеве от списанието. Сценарият на единадесетокласничката Нона Петкова (I-во място) се казва "Змейова невеста" и е свързан с легенда от близкото село Змейово. "Никой" е заглавието на сценария на Богомила Китанова (II-ро място).

"Всички изразихме желание този конкурс да продължи, защото младите киносценаристи трябва да получат своя шанс, да бъдат окуражавани, да пишат и да повярват в собствените си сили и талант", каза Магдалена Ралчева. В новия конкурс ще могат да участват ученици от всички старозагорски училища.

За желаещите да участват отново ще се организира уъркшоп с участието на изявени европейски кинотворци. Миналогодишният, воден от английския сценарист и режисьор Гарет Джоунс и сръбската писателка и сценарист на много успешни ленти Владислава Войнович, предизвика голям интерес.

В конкурса на "Златна липа" 2017 участваха 22-ма с 16 сценария. С разширяването на формата организаторите се надяват да се включат повече млади хора и да се родят повече и по-интересни сценарии.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес