Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първото на Балканите приложение за градски транспорт тръгва в Стара Загора

03 декември 2019, 16:41 часа • 5718 прочитания

В Стара Загора вече успешно заработи първата акаунт базирана система, която позволява гъвкавост и управление на градската мобилност в реално време. Приложението „Градски транспорт Стара Загора“ е достъпно в Apple App store и в Google Play. Сред основните му предимства, отличаващи го от останалите подобни услуги в областта, е, че е изградено върху иновативна платформа за предоставяне на набиращата все по-голяма популярност в света на „умните градове“ „Мобилност като Услуга“ (Mobility as a Service, MaaS). Платформата предоставя услуги в градската мобилност не само в България, а и на международния пазар

Приложението е първото на Балканите и едно от няколкото в Европа. То дава възможност за закупуване на билетни продукти - еднократен билет за всички линии и планиране на пътуване с информация в реално време. Чрез него могат да се управляват данни от различни доставчици на транспортни или свързани услуги като част от пътуването - наличие и запазване на паркинг, средства за споделено пътуване, велосипеди под наем, електрически скутери и др. Скоро някои от тях ще са достъпни в Стара Загора, с което тя ще е първият град в Източна Европа с действаща система „Мобилност като Услуга“. Следващата стъпка е обединението на тези възможности в платформата, с което ще се създадат възможности за планиране на пътуванията с различни видове транспорт, както и за гъвкави плащания и персонализация в зависимост от предпочитанията за  време, комфорт, разходи и/или удобства на пътуванията. По този начин потребителите ще имат възможност да избират от разнообразни варианти на транспортни услуги и да планират безпрепятствено пътуванията си с различните видове транспорт и да плащат за тях.

С „Градски транспорт Стара Загора“ ще се поддържат и абонаментни карти с намаления. Административният портал на системата дава възможност на администраторите сами да въвеждат правилата за използване на всеки отделен билетен продукт или карта. Така масовите потребители на обществения транспорт в Стара Загора ще използват абонаментните си карти през мобилния си телефон - без да се налага да я носят в себе си. Продуктите ще могат да се зареждат в центровете за обслужване на клиенти - автомати, разположение на ключови спирки, в самите автобуси и през уеб сайта.

В разработката на платформата, която се доставя от компанията Телелинк, са участвали екипи от дизайнери на потребителско преживяване и инженери с дългогодишен опит в областта. Дизайнът на приложението е олекотен и прост за управление - с няколко натискания може да бъде въведена желаната дестинация и да се купи необходимият билет. Вградени алгоритми изчисляват резултатите за части от секундата и, използвайки данни за настоящата наличност на превозни средства, с голяма точност отбелязват очакваното време на пристигане. Така използването на градския транспорт ще е много по-удобно и ще го доближава до независимостта и предсказуемостта на лично превозно средство

По реализацията на проекта „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора“ предвижда и въвеждане на видеонаблюдение на основните кръстовища и интелигентна система за превенция на задръстванията. В ход е подмяната на съществуващите светофарни уредби и трафик контролери, сред които и три, които са с бутон, който ще осигурява предимство на пешеходците.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес