Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проблемите с ромските квартали могат да се решат с децентрализация на МВР

04 юни 2015, 12:05 часа • 4586 прочитания

Проблемите с ромските квартали ще се задълбочават и могат да бъдат решени с децентрализация на МВР. Такова мнение изказа в студиото на Дарик кметът на Стара Загора Живко Тодоров. „В момента ние можем да се справим с шума, който се вдига в ромския квартал „Лозенец" само с помощта на полицията. Защото разполагаме с едва 16 общински полицаи, които обаче са такива само на думи.

Единственият друг вариант е да се дадат повече правомощия на кметовете, да се децентрализира МВР и по-специално охранителна полиция. Те трябва да преминат на директно подчинение на кмета, след като той така или иначе е отговорен за опазването на обществения ред в общината.

Надявам се на централно ниво да има подобна воля, защото тези проблеми ще се задълбочават и не е нормално цялата страна да се занимава с всеки един район поотделно. Ще се разбере, че това е една голяма грешка. Всеки, който централизира властта, рано или късно това се обръща срещу него. Но в момента не виждам с какво кметът да е виновен за проблемите в тези места след като не разполага с необходимите органи", обясни кметът на Стара Загора.

Той засегна и въпросът с незаконното строителство в Стара Загора.

„Не искам да коментирам предшествениците си, но смятам, че това, което направихме през юли миналата година бе първото събаряне на незаконни постройки, което се случва в Стара Загора. Предстои да съборим още 93 постройки, продължаваме напред, кой каквото иска да говори.

Ние сме длъжни заради поколенията напред да вземем мерки, за да не допуснем това унищожаване на града, на залесяването и на обществения ред.

В момента берем плодовете на стари грешки. Но понеже във всички избори някои се опитва да се заиграва с ромите и да ги направи свои избиратели, по един или друг начин са им обещавани неща, които не могат да изпълнят. Аз мога да се похваля с това, че никога не съм разчитал на подобни сделки и това може да се види от гласовете, които са в този квартал. Масово се гласува там за БСП и ДПС и за никой друг", обясни Живко Тодоров.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес