Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прикрива ли се некачествена работа за милиони заради катастрофата при Калояновец?

11 март 2016, 09:00 часа • 4077 прочитания

Машинистите ли са виновни за катастрофата на гара Калояновец или проблеми на жп линията? Този въпрос все още остава, въпреки че на първа инстанция оцелелият след трагичния инцидент Христо Тиляшев беше осъден ефективно на 8,5 години за катастрофата. Колегата му Венко Тодоров почина при удара.

Според самия Тиляшев първият предупредителен сигнал преди Калояновец е бил зелен – за 100 км/ч. Малко по-късно обаче има нов сигнал, съгласно който трябва да се завие т.е. да се намали скоростта. Аварийната спирачка е задействана, но влакът дерайлира. Остава съмнението какво се е случило – дали ремонтиран за 35 млн. лева жп път всъщност е направен калпаво.

Пред Нова телевизия прекият началник на Тиляшев в БДЖ обяви като „евтин пиар” закопчаването с белезници на машиниста в съдебната зала. Имаше несходство в светофарите и стрелките, категоричен е Тиляшев. И твърди – много пъти системата при Калояновец е давала грешки. Светлината ни даваше път направо, можех да карам с над 100 км/ч. След това се появи светлината за отклонение и всичко стана за 2-3 секунди. Не съм самоубиец – не мога да поема вината на друг, ще обжалвам, подчерта Тиляшев.

Още в средата на септември се появи информация, че има разминаване в данните на скоростомерната лента на влака, което повдига съмнение за фалшификация. На практика липсвали две минути – между 19:38 часа и 19:40 часа. При 19:38 часа, т.е. там, където свършва лентата на следствието и когато би трябвало да е станала катастрофата, скоростта е нула. От 19:40 часа обаче скоростта е 60 км./ч. Това поражда сериозни съмнения, че лентата в следствието или е фалшифицирана, или е непълна. Тиляшев пък има и показания на свой колеги за странни случки преди Калояновец.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес