Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преместват живущи заради инцидент с бойлер в общинско жилище в Стара Загора 

26 ноември 2019, 21:33 часа • 5651 прочитания

Живеещите във вход на блок 63 в старозагорския квартал „Три чучура - север“ ще бъдат изведени от жилищата си след инцидент с бойлер, за щастие без пострадали. Тази вечер част от хората от входа се срещнаха със заместник-кметовете Йордан Николов и Красимира Чахова, защото електроуредът е бил в общинско жилище. 

Николов информира, че след инцидента е сформирана комисия, която е констатирала, че е необходимо хората от входа да се изведат. "Подготвени сме, за да бъдем максимално полезни на всички вас. Очакваме окончателното становище от конструкторите, за да разберем какви дейности ще бъдат предприети и какви ще бъдат сроковете за реконструкция“, уточни той. 

Вече е стартирана процедура от община Стара Загора за щателно обследване от експерти, които ще докладват за състоянието на блока след взрива на бойлера в кратки срокове. В петък ще пристигне екип специалисти от София които ще извършат огледа. 

Носещата шайба е унищожена, а това сериозно компрометира секцията на блока. Необходимо е живущите да не бъдат в апартаментите докато тече ремонта. Тези, намиращи се  под и над злополучното жилище, съответно 1-ви и 3-ти етаж - са видимо сериозно засегнати, но за да бъде напълно безопасно е важно да се обследва целият вход“, подчерта по време на срещата началникът на отдел „Контрол по строителството“ инж. Ангел Стоманярски. 

Община Стара Загора има готовност да предостави свободни общински жилища на наемателите, които нямат при кого да отседнат по време на ремонтите, и да предложи алтернативни решения за собствениците на апартаменти във входа с квартири от специализирани агенции, стана ясно от думите на заместник-кмета Красимира Чахова. 

На извънредно събрание етажната собственост ще направи подробен списък с имената и телефоните на живущите в 16-те апартамента. В кратки срокове те трябва да вземат важни документи и покъщнина от жилищата си. С денонощна охрана ще се ограничи достъпът до сградата.

В срещата взеха участие и представители на Камарата на инженерите, които също споделиха становището си за необходимостта от преместването на живущите в секцията. На нея присъстваха и Валери Иванов, началник на отдел „Опазване на обществения ред и управление при кризи“ и Маргарита Ганева, ръководител на звено „Жилищен фонд“ в общинската администрация.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес