Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Потвърдиха кредитния рейтинг на Стара Загора 

17 септември 2019, 18:44 часа • 3410 прочитания

Кредитният анализатор „S&P Global Ratings“ потвърди кредитния рейтинг на Стара Загора на „BBB-, Стабилна перспектива“. Решението е взето на Кредитния съвет на „Стандард енд Пуърс“ и анализаторите очакват дефицитът на града след капиталовите разходи да остане под  5% от приходите.

Това позволява поддържането на ниски нива на дълг и ще може и да се продължи политиката на осигуряване на външно финансиране за проектите преди тяхното изпълнение, като по този начин намалява натискът върху ликвидността си. От кредитната агенция очакват "засилено изпълнение на капиталовата програма на Стара Загора, което ще доведе до дефицит след капиталовите разходи през 2019-2021 г. Поради големия дял на финансиране от ЕС, ние вярваме, че част от поетия дълг ще бъде ползван за временно мостово финансиране, докато съответните проекти наближават крайните си етапи“. 

Кредитният рейтинг е оценка за икономическото развитие на града,  както и за едно консервативно и разумно управление на инвестиционния процес на общината и размера на дълга, съпътстващ този процес

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес