Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

“Пиеро” за трети път с етикет на EFFE

01 февруари 2019, 20:39 часа • 1101 прочитания

За трети пореден път Международният куклено-театрален фестивал “Пиеро” получава наградата за иновации и значимост EFFE Label на Европейската фестивална асоциация. За първи път форумът стана носител на наградата за 2015 - 2016, след това за 2017 - 2018 и сега за 2019 - 2020.

Знакът EFFE Label се връчва на всеки две години, след като бъде премината оценка от международни експерти в областта на фестивалите. За да станат носители на знака, форумите трябва да отговарят поне на седем от десет стандарта за качество. EFFE label е марката за качество на Европа за забележителни форуми на изкуствата. От българските театрални фестивали носители на EFFE Label 2017 - 2018 освен старозагорският Международен куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро" бяха и фестивалите Варненско лято и Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово.

“Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” (Europe for festivals, festivals for Europe) EFFE e инициатива на Европейската асоциация на фестивалите, подкрепяна от Европейската комисия и Европейския парламент.

Фестивалът за възрастни “ПИЕРО” е създаден от Сдружението с нестопанска цел (СНЦ) “Пиеро” през 2000 г. и е неконвенционална сцена на куклено-театралното изкуство, заложила на вкуса към различни форми и на нетипичното - театър за възрастни в кукления театър. Провежда се като биенале през септември в Стара Загора. Организатори са Държавен куклен театър - Стара Загора, община Стара Загора, СНЦ “Пиеро”, Министерството на културата и АКТ Унима България. Има две секции - куклен театър за възрастни и експериментални и нови форми в кукления театър за възрастни и е със състезателен характер. За оценка на конкурсната програма се назначава международно жури от изявени автори, режисьори, композитори, сценографи, актьори. 

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес