Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Павлова: Празникът на розата е възможност да покажем розовата столица на България

07 юни 2015, 17:12 часа • 5585 прочитания

Празникът на розата е уникална възможност да покажем географския център и розовата столица на България – Казанлък и Казанлъшката долина. Традициите и това, че България е позната с розата карат всички нас, като граждани и представители на правителството, да се стараем да правим това известно и достъпно за всички по света. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при посещението си в Казанлък по случай Празника на розата, предаде БГНЕС.

Тя обясни, че само през последните дни са взети три важни решения, които ще съдействат за развитието и популяризирането на тази традиция и на региона. 

След повече от 35 години Музеят на розата, който досега се помещаваше в мазе, вече ще има вече своята сграда и инфраструктура. За тази цел правителството осигурява 1.3 млн. лв. от държавния бюджет, потвърди Павлова. 

Министърът информира, че втората важна новина е взетото миналия петък решение, с което по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. на Казанлък ще бъдат предоставени почти 1 млн. лв. допълнително финансиране за благоустрояване на градската среда по старата ОП "Регионално развитие". Преди месеци открихме обновените паркове "Розариума" и "Тюлбето", припомни Павлова и допълни, че с допълнителните средства ще могат да бъдат обновени още няколко парка и междублокови пространства, така че да се довърши благоустрояването на града. 

Третото важно решение за Казанлък е, че в новата Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. общината е определена за Междинно звено, което самостоятелно ще реализира и избира проектите за града, съобщи още регионалният министър. Общината ще има възможност да реализира нови инвестиции в размер на почти 20 млн. лв. в градска среда и градски транспорт, образователна, социална и културна инфраструктура, за да може децата на Казанлък да живеят в по-добра среда и да останат в България, каза Лиляна Павлова.

"Розата е най-разпознаваемият български символ и сме длъжни да защитим това световно постижение на България", заяви от своя страна държавният глава Росен Пелвнелиев в приветствието си към жителите и гостите на Казанлък. Президентът, представители на местните власти, министри и стотици граждани наблюдаваха традиционното шествие по случай празника. 

В словото си президентът припомни, че в България са концентрирани две трети от световното производство на розово масло. Страната ни разполага също така с природни и климатични дадености, които гарантират уникални условия за отглеждане на маслодайната роза, а българското розово масло е вписано като Защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. 

Плевнелиев изрази надежда, че розопроизводството ще намира все по-голяма подкрепа от страна на изпълнителната власт и определи подкрепата за бранша като "регионална политика действие". Държавният глава приветства и усилията на местната власт Празникът на розата да бъде включен в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Научете и вижте в Expert.bg коя красива девойка стана Царица Роза на Павел Баня.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес