Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осъден на смърт ще лежи доживот, реши Апелативен съд-Пловдив

06 март 2019, 15:02 часа • 4725 прочитания

Апелативен съд Пловдив  днес отмени решение на Окръжен съд-Стара Загора, с което на човек с издадена навремето смъртна присъда, а впоследствие доживотен затвор, му се отсъждат 30 години затвор. Той вече е излежал 28 от тях и според това решение след две години трябваше да излезе на свобода, но апелативните магистрати наложиха доживотен затвор.

Осъденият, 64 годишен, е получил присъда "смърт чрез разстрел" през 1991 година, след като е доказана вината му в две убийства, умишлена средна телесна повреда и изнасилване, извършени през 1990 г. в село край Стара Загора. В поведението на затворника имало промяна, той изразявал съжаление за стореното и имал примерно поведение, но всичко това е забелязано едва в последните две години от престоя му в затвора, така че съдът не уважи тези аргументи. 

Смъртното наказание у нас е премахнато на 10 декември 1998 година. Само четири дни преди падането на Тодор Живков от власт, у нас е изпълнена последната смъртна присъда. Самоковският дърводелец Георги Алински е застрелян по обвинения в системна диверсия срещу народната власт. Със смяната на режима следва мораториум върху изпълнение на смъртните присъди, който трае осем години. В този период те все още се издават от съда, впоследствие смъртното наказание у нас се премахва и най- тежката присъда, която може да се получи е " доживотен затвор без право на замяна".

Според доста юристи това е дори по-тежко наказание от разстрела. Делата за убийства в периода между промяната на закона пораждат доста противоречия- така хора с издадени смъртни присъди впоследствие биват осъдени на доживотен затвор, а други, след промяната на закона, за същите престъпления получават " доживотен затвор без право на замяна".

Веселина Божилова
Веселина Божилова Отговорен редактор
Новините днес