Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Опълченци от Казанлъшкия край“ - изложба в Казанлък за 3 март

25 февруари 2019, 13:32 часа • 6409 прочитания

Експонати от фондовете на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и на Исторически музей “Искра” (ИМ) ще бъдат показани в изложбата „Опълченци от Казанлъшкия край“, която е посветена на националния празник 3 март. Ще могат да се видят лични вещи, свидетелства, снимки, медали, оръжия, оригинални документи.

В състава на Българското опълчение са влезли 122 души, родени в Казанлък и района около него, а след Освобождението 45 опълченци се заселват в региона. Една част от казанлъшките опълченци са били и активни участници в Априлското въстание и в Сръбско-турската война от 1876 г. По време Руско-турската война 1877-1878 г. те участват в най-решителните битки и дават и свидни жертви.

В следосвобожденските години участниците в Българското опълчение активно се включват в политическия живот на страната и са сред най-усърдните дейци за Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г. По-късно активно се включват в Сръбско-българската война, а някои остават на служба в Българската земска войска и градят военна кариера.

Изложбата „Опълченци от Казанлъшкия край“ се открива на 28 февруари в 17:30 часа в мултимедийната зала на ИМ „Искра“ в Казанлък и ще може да се види до 19 април 2019 г.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес