Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обсъждаха възможности за сътрудничество между община Чирпан и Тракийския университет

21 февруари 2020, 15:41 часа • 1069 прочитания

Съвместна работа по дейности за образованието и бъдещето кариерно развитие на младежите започват община Чирпан и Тракийският университет. Това стана ясно на работна среща между ръководствата на двете институции.

Доц. Добри Ярков, ректор на висшето училище, представи новите пет специалности, които се разкриват. Според общинското ръководство на Чирпан от полза за чирпанските абитуриенти ще са специалностите „Етерично-маслени култури“ и „Местни финанси“, защото в региона има лавандулови насаждения. Кметът Ивайло Крачолов покани университета да представи факултетите и специалностите си на Деня на отворените врати за чирпанските зрелостници, който ще се проведе на 5 март в Голямата зала на общината. Идеята е подкрепена и от Стратия Чалев, представителят на студентския съвет и член на настоятелството в Тракийския университет.

Сред бъдещите цели, които си поставиха представителите на общината и старозагорската Алма матер, е разкриването на нови специалности в средните училища, които да са тясно свързани с направленията във висшето училище, което може да помогне със специализирани преподаватели за тях. Кметът Крачолов смята, университетът „отваря ветрилото за сътрудничество” и осигурява възможност за подготовка на бъдещи студенти в Чирпан, което ще даде шанс да се задържат младите хора в града. По време на разговорите са обсъдени и идеи за изнесени курсове за следдипломно обучение в Града на Яворов и за реализиране на съвместен проект със „Зелени Балкани“ за изграждане на база в местността „Ягъч“.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес