Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Стара Загора е против изграждането на цех за производство на олово в града

05 юни 2019, 10:49 часа • 6927 прочитания

Ръководството на община Стара Загора е твърдо против свищовската фирма "РЕСАЙКЪЛ КОМПАНИ" ЕООД да строи цех за производство на олово в кв. АПК, съобщава пред stz24.com кметът на града Живко Тодоров. Недопустимостта на подобно строителство на 800 метра от най-близката жилищна сграда е изразена и в писмена позиция на община Стара Загора пред Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) .

От инспекцията обаче смятат мотивите на общината за неоснователни. В доклада за оценка на въздействието върху околната среда с реализирането на инвестиционния проект „няма да бъде влошено качеството на атмосферния въздух, състоянието на подземните и повърхностни води, геоложката среда, почвите, биологичното разнообразие, акустичната среда. Разработени са мерки, при изпълнението на които, въздействието върху околната среда и здравето на хората ще бъде в рамките на приемливи нива”.

Масово е и недоволството срещу цеха и сред старозагорци, които категорично не са съгласни с построяването му на територията на града. На 10 юни от 11 часа в зала № 2 в сградата на общинската администрация ще има обществено обсъждане на проекта за строителството на цеха за производство на олово. Вече има и петиция срещу изграждането на цеха, с която старозагорци могат да се запознаят и да подпишат тук. Доклада на РИОСВ може да бъде разгледан онлайн и всеки работен ден от 8:30 до 17:30 часа до 7 юни 2019 г. включително в общината в стая 603.

 

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес