Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обявиха грипна епидемия в област Стара Загора

14 януари 2019, 13:27 часа • 2380 прочитания

Заради високата заболеваемост от остри респираторни заболявания (ОРЗ) през последната седмица - 264,84 на 10 000 души, Регионалната здравна инспекция обявява грипна епидемия в Старозагорска област от 15 януари. Резултатите от изследвани проби на болни показват наличие на циркулация на грипен щам А H3N2, а засегнатите са от всички възрастови групи.

За прекъсване на епидемичната верига и за ограничаване на заболеваемостта от грип и ОРЗ сред учениците РЗИ - Стара Загора, ще предлoжи на Регионалното управление на образованието да бъдат прекратени учебните занятия в областта от 16 до 18 януари включително.
Здравната инспекция препоръчва лечебните заведения за болнична помощ да преустановят свижданията, а тези за извънболнична помощ - медицинските, диагностично-консултативните центрове и центровете за спешна медицинска помощ, при възможност да разкрият грипни кабинети. Препоръчва се да спрат работата си женските и детските консултации и да се преустанови провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации и да спре профилактичната дейност.

РЗИ напомня на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.

От инспекцията препоръчват на хората:

- ограничаване на социалните контакти и избягване на събирането на много хора в затворени пространства;
- болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение;
- при наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.
Спазването на препоръките е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите, тъй като най-добрата предпазна мярка е ограничаване на контактите с болни хора. Това е от особено значение за тези с хронични заболявания, бременни жени и деца.

РЗИ - Стара Загора, продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболеваемостта от грип и ОРЗ.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес