Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов светофар на възлово кръстовище в центъра на Стара Загора

14 юли 2020, 17:57 часа • 4462 прочитания

От 15 юли ще заработи нова светофарна уредба, която ще регулира движението на кръстовището на улица „Генерал Гурко“ и бул. „Руски“ в Стара Загора. Новият светофар ще улесни преминаването на автомобили в пиковите часове и ще сведе до минимум предпоставките за пътнотранспортни произшествия (ПТП). Съоръжението е изградено по Компонент "Изгpaждaнe нa cиcтeмa зa yпpaвлeниe нa гpaдcĸия тpaнcпopт“ на Проект „Moдepнизaция и paзвитиe нa ycтoйчив гpaдcĸи тpaнcпopт в гpaд Cтapa Зaгopa" - фaзa II.

Системата за управление на градския транспорт включва въвеждане на видеонаблюдение на 37 кръстовища в града, подмяна на светофарни уредби, видеонаблюдение в 14 тролея, внедряване на система за управление и контрол на трафика с модерна технология, трафик детектори, светофарни дисплеи и устройства и система за предоставяне на приоритет на автобусите, обслужващи градския транспорт.

С реализирането на проекта ще се постигне съответствие с хоризонталните политики на ЕС, което ще доведе до постигане на по-голяма привлекателност на градския транспорт благодарение на подобрената достъпност, до подобряване на функционалността на града в рамките на общината, на мобилността за цялото население, като се набляга на екологичен пътнически транспорт - обществен транспорт, велосипедни и пешеходни зони, и на безопасността на транспорта. Ще се намалят. задръстванията на движението и ще се подобрят перспективите на градския транспорт. Чрез намаляване на емисиите ще се подобри и опазването на околната среда. 

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес