Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Модернизират сградата на театъра в Стара Загора

08 ноември 2022, 16:10 часа • 5604 прочитания

Договор за реконструкция, обновяване, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност за драматичния театър „Гео Милев“ в Стара Загора сключи общината. Изпълнител на обекта е консорциум между местните фирми „Комникосел ЕУ“ ЕООД на Темелина Здравкова и „Платеник“ ЕООД на Тенко Панев. Офертата им е на стойност почти 4 млн. лв. без ДДС.

Театърът в Стара Загора има над 150-годишна история, но от 1971 г. се помещава в сградата, която ще се ремонтира. Тя е проектирана и изпълнена в стил „късен барок“. Зрителната зала е разположена централно в разпределението на сградата и разполага с два балкона и общо 300 места. Застроената площ на театъра е 1194 кв. метра.

Основна цел на проекта е да постигне по-добра енергийната ефективност на сградата, но при пълно запазване на фасадната автентичност. Това трябва да стане чрез подобряване на топлосъхранението и други енергоспестяващи мерки, като едновременно с това се подобри общият й естетически вид.

Декоративните елементи по фасадите ще бъдат реставрирани и консервирани.

Ремонт е предвиден за целия интериор на сградата, не само за покрива и фасадите. Освен обновяване на зрителната зала – сцена, основна зала и балкони, е предвидено изграждане на нов окачен таван, декоративна стенна пластика в духа и стилистиката на сградата. Ще се пребоядисват стени и тавани, ще се промени осветлението, настилката, нови ще са и столовете.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес