Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Литургия в манастира в Златна Ливада за празника на Св. Св. Константин и Елена

21 май 2020, 13:36 часа • 4032 прочитания

Света Божествена Златоустова литургия в храма на Девическия манастир „Св. Атанасий“ край с. Златна ливада, Чирпанска духовна околия, възглави Старозагорският митрополит Киприан дне, когато православната църква почита паметта на Светите велики царе равноапостолни Константин и Елена.

„Изказвам огромна благодарност на архимандрит Борис за цялостната подготовка, за да можем днес да служим в тази древна света обител. Благодаря също на Хора при Катедралния храм „Св. Николай“ за участието в службата, както и на всички, които бяха съпричастни с духовната радост", каза в обръщението си към миряните владиката. В края на службата той прочете молитвата за изцерение от коронавируса.

Девическият манастир „Св. Атанасий“ е основан от Александрийския патриарх Атанасий през 344 г., когато посещава днешните български земи във връзка с провеждането на църковен събор в Сердика. По пътя си обратно към Египет той отсяда в римска крепост в областта Берое (днешна Стара Загора) и според житието му основава там манастир. Изборът на мястото от светеца се свързва ревностната му защита на чистотата на православната вяра в борбата срещу разпространената по онова време арианска ерес, на чийто силен натиск тогава са подложени живеещите в Мизия и Тракия готи и други племена. 

В 1700-годишна та си история Чирпанската обител е била многократно разрушавана и съграждана наново. Според историческа справка в най-големия онлайн портал на манастирите в България има безспорни археологически доказателства за съществуването на манастира през Късната античност и Средновековието, а според преданието Васил Левски и други революционери са се крили в него по време на освободителните борби.

Литургия за днешния празник беше отслужена и в храм „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин от  отец Александър Чъкърък, на която присъстваха Васил Вълчев, генерален консул на Република България в Одрин, съветникът му Андон Андонов и първия секретар Радослава Кафеджийска.

Старозагорският митрополит ще възглави и св. Божествена Златоустова литургия на 23 май, когато църквата отбелязва Св. Михаил Синадски, Св. Мария Клеопова ­ мироносица (Отдание на Неделя на Самарянката), в храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Николаево, Казанлъшка духовна околия. Посрещането на архиерея ще е в 9:15 часа, а началото на литургията - в 9:30 часа.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес