Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Културно-историческото наследство на Стара Загора и региона ще украси автобусни спирки

01 март 2019, 15:30 часа • 1873 прочитания

В навечерието на националния празник 13 спирки на градския транспорт в Стара Загора са поставени двустранни винили със снимки на артефакти от фонда на Регионалния исторически музей (РИМ). „Това е прекрасна инициатива на Община Стара Загора и Регионалния исторически музей. Стара Загора е град на 8 хиляди години и можем да се гордеем с културно-историческото си наследство. Започваме с Новокаменната епоха - на винилите са представени различни керамични съдове, има и уникален, един от най-ранните, календар от Азмашката селищна могила, който представлява 365 малки тъмни и светли квадратчета“, разказа директорът на музея Петър Калчев. След тази епоха на винили ще бъдат показани и артефакти от Каменно-медната и Бронзовата епоха, епохата на траките, на римляните и от Средновековието и Възраждането. Според Калчев, ако инициативата продължи във времето, ще се покажат и картини на художниците на Стара Загора.

„Търсим и образователния характер на инициативата. Докато чакат на спирката ученици и възрастни, могат да четат и да се запознават с артефакти те на Стара Загора“, обясни заместник-кметът Иванка Сотирова. Винили ще се поставят на общо 23 спирки в града, а идеята за инициативата е на Виктория Грозева, главен архитект на община Стара Загора. Виниловите платна ще се сменят на няколко месеца.

От утре в автобусите и тролейбусите на градския транспорт ще продължи инициативата от есента на млади старозагорци за съхраняване и популяризиране на литературното наследство на Стара Загора. През есента можеха да се прочетат “Посвещение“ на Веселин Ханчев,  „Запустяла къща“ на Кирил Христов, „Защо ми вдъхна“ на Николай Лилиев и „Стара Загора“ на Стойчо Стойчев“. От 2 март, събота, пътниците ще могат да прочетат стихотворения на Петко Рачов Славейков, Веселин Ханчев, Янко Димов и Таньо Клисуров, а заглавията остават изненада до утре.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес