Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

“Кристална лира” за млад изпълнител за Анелия Димитрова

03 ноември 2018, 14:14 часа • 1729 прочитания

С ролята на Демна в спектакъла на Държавна опера - Стара Загора, “Нестинарка” старозагорката Анелия Димитрова спечели “Кристалната лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и Класик FM радио в категорията “Млад изпълнител” за 2018 година.

Балерината е родена през 1989 г. в Стара Загора и завършва класически балет в Националното училище за музикални и сценични изкуства “Христина Морфова“ в класа на Алида Бонева. Посещава от 5-годишна и до днес балетната школа на Снежана Дескова. След като завършва музикалното училище танцува в чужбина. От месец март 2015 г. е в състава на балетната трупа на Старозагорската опера. Забелязана е от настоящия художествен ръководител на балета на Държавна опера - Стара Загора, Силвия Томова и бързо репертоар от солистични роли - Жулиета от „Ромео и Жулиета“ на Чайковски , Нела от „Делвата“ от Алфредо Казела, Одета-Одилия в „Лебедово езеро“ Чайковски, Снежанка от „Снежанка и седемте джуджета“ от Александър Йосифов, Маргарита от музикалния танцово-театрален спектакъл „Валпургиева нощ“ по музика на Шарл Гуно, специално подготвен за Международния музикален фестивал „Моцартови празници“ в Правец и заснет от националната телевизия.

От 2017-а Анелия Димитрова е примабалерина на балета на Държавна опера - Стара Загора. На 27 ноември й предстои дебют в още едно класическо заглавие - “Дон Кихот” от Лудвиг Минкус, в ролята на Китри. С премиерния спектакъл на старозагорската опера ще се постави началото на тазгодишния Фестивал за оперно и балетно изкуство в Града на липите.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес