Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Консултации за алтернативно отопление започват в Стара Загора 

08 ноември 2019, 13:45 часа • 3309 прочитания

Проект за поетапно преминаване на домакинствата от отопление на дърва и/или въглища към алтернативно екологично отопление разработи община Стара Загора в сътрудничество с още пет общини - Столична, Бургас, Русе, Монтана и Велико Търново. Той е първият интегриран проект за България,одобрен от Европейската комисия по Програма LIFE с цел подобряване качеството на въздуха в тези общини. 

Разработена е Схема за преход към алтернативни форми за отопление на домакинствата, която ще се реализира на два етапа - пилотна фаза, в която ще участват 80 домакинства и основна фаза с 957 домакинства. С нейното изпълнение се очаква годишните емисии на фини прахови частици (ФПЧ10) да се намалят с 15,6 тона на година. 

Кандидатите да се включат трябва да отговарят на определени критерии, посочени в схемата. При по-голям брой желаещи ще се извършва оценка по допълнителни критерии въз основа на информацията във формуляра за кандидатстване, който ще се подава до общината за участие в схемата. Могат да участват кандидати с жилища, които се отопляват на дърва и/или въглища се намират в териториалния обхват на града, посочен в схемата. Впоследствие териториалният обхват може да се разшири.

Участниците трябва да са съгласни да предадат безвъзмездно старите печки и друго отоплително оборудване, което използват за последващо рециклиране и да бъдат одобрени за участие в схемата. Те трябва да са съгласни да подпишат договор с общината, който е част от документите, публикувани в поканата.

В одобрения интегриран проект се предвиждат консултации и обсъждане с населението, общинската администрация, институции и организации чрез публикуване за обществен достъп в 15-дневен срок на предложенията за схемата, формуляр за кандидатстване, договор с общината и др. След изтичането на срока ще се проведе кръгла маса със заинтересованите страни и домакинствата ще бъдат поканени да подадат в общината формуляри за кандидатстване. След преглед на документите и подготвителни работи ще се достави отоплителното оборудване за монтаж в жилищата на одобрените домакинства.

Предложението за Схема за преход към алтернативни форми за отопление на домакинствата в Стара Загора, предложението за формуляр за кандидатстване за участие в нея с приложени към него декларации, проект на договор между участниците в схемата и общината, както и други документи, могат да се намерят тук.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес