Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Мъглиж отчете 1 година управление и 20 млн. лв., привлечени в общината

06 април 2022, 19:25 часа • 2049 прочитания

Една година управление и 20 милиона лева привлечени средства в общината отчете днес кметът на Мъглиж д-р Душо Гавазов. Нов извънреден вот за градоначалник там се наложи след внезапната кончина на кмета Господин Господинов.   

„Изборите в Мъглиж разбиха два мита, две догми, две насаждания от страна на политици във времето. Първо, че хубавите неща  се въртят и могат да се случат само през младите, умните и красивите. И второ, че нещата могат да се случат само през местните, свестните и известните. С вота си хората в Мъглиж доказаха, че мислят далеч по-разкрепостено, в далеч по-широки граници, че не робуват на догми и популистки фрази“,  заяви Гавазов на брифинг в пресофиса на БТА. Участие в него взеха зам.-кметът Рени Малева, секретарят Анелия Василева и Капка Бакалова – директор на дирекция „Административно обслужване, бюджет и финанси“.

Той съобщи, че в понеделник е подписал грантов договор за ремонт на пътна инфраструктура на стойност 5 811 893 лв. с Държавен фонд „Земеделие“. Финансирането е по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

По думите на кмета това ще даде възможност да се асфалтират 100 хиляди квадратни метра общинска пътна мрежа или приблизително 11 км. В проекта е включена цялостна реконструкция на пътя Тулово- Мъглиж. Местната администрация смята да надгради този проект, като ограничи преминаването на автомобили над 3,5 тона, защото пътят не е пригоден за такива тежки пътни превозни средства.

„За целта ще сложим ограничителни арки. Ще надградим проекта и с пешеходна зона, вело алея и съвременно осветление, тъй като разстоянието между Тулово и Мъглиж се ползва както от пешеходци, така и от колоездачи“, поясни кметът. В проекта ще се включи също пътят от Шаново до Люляк, за да се даде възможност за по-пряка връзка с индустриалната зона на Стара Загора.  

Д-р Гавазов информира, че проектът „Бански комплекс“ е на финала и ако всичко е наред,  до края на май трябва да се въведе в експлоатация. 

С финансиране, осигурено чрез Местна инициативна група (МИГ) Мъглиж, Казанлък, Гурково е ремонтирана една от основните улици на общинския център, като едната лента е била обезпечена чрез МИГ на стойност 323 287 лв., а другата - с 289 443 лева от общинския бюджет.

Основно ремонтирана е и улица „Лев Попов“, която по думите на кмета се явява един вид водосборен басейн, тъй като през нея минават различни по калибър водопроводи. Той отбеляза, че проблеми с водоснабдяването в южната част на общинския център имало от години. Подчерта, че работят за решаването им с „ВиК“ в Стара Загора и тяхното подразделение в Казанлък.

Изградени са 4 автобусни спирки, два парка с детски площадки отново със средства от Местната инициативна група, допълни Гавазов. Той съобщи, че вече има съгласието на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) да не се събаря пристройката, която не е част от Банския комплекс и не е паметник на културата. По предписание на НИНКН тя е трябвало да се махне, но конструктивно становище показало, че ако тя се махне, целият сграден фонд ще рухне. Проблемът, след като отлежавал 8 месеца, бил решен за 7-8 дни от зам.-министъра на културата Проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов.

„Когато видях, че наистина се оформя порочен кръг, който в медицината завършва с екзитус леталис за пациента,  а тук щеше да е с невъзможност да се довърши един от най-значимите обекти за последните 30 години, се свързах със зам.- министъра на културата. Това е пример за добра практика. Само 7-8 дена след нашия телефонен разговор той ми потвърди, че съгласувателното становище от НИНКН е готово и представител на общината може да отиде да го вземе. В края на май ще станете свидетели на нещо, което наистина е много красиво“, посочи градоначалникът.  

Той каза, че е одобрена за финансиране по ПРСР реставрация на манастира „Св. Николай Чудотворец“, като паметник на културата от местно значение. Той не само е източник на духовна енергия, но в него се намира единственият в света стенопис с лицата на светите братя Кирил и Методий и свети Патрик. Със средства от същата програма ще бъде реставрирана и реконструирана също църквата „Св. Димитър“, която е паметник на културата от национално значение.

Кметът изрази недоволството на местната общност от факта, че все още не е започнало строителството на нов филиал за спешна помощ. В Мъглиж, казва той, няма общинска болница, има 8 общопрактикуващи лекари, на чиято отговорност са не само пациентите с коронавирус, на и здравно неосигурените, тъй като спешната помощ не е на ниво.  

„Преди 3-4 години трябваше да бъде изграден нов филиал на ЦСМП. С любезното съдействие на ОбС, без оглед на опозиция и управляващи – абсолютно всички гласуваха единодушно предложението на тогавашния кмет на общината Господин Господинов, лека му пръст, да се предостави на Министерството на здравеопазването терен и отстъпено право на строеж, в което да се ситуира този филиал. В продължение на 5 г. разрешението за строеж изтече. Единственото, което се случи, беше да се сложат няколко предпазни пана, които събирахме след капризите на времето и бурни ветрове. След като се чухме с представителите на МЗ, бяхме помолени да гласуваме ново отстъпено право на строеж. От 5-6 месеца  вече са махнати предпазните заграждения. От тук призовавам, апелирам и се надявам община Мъглиж да има нов филиал за спешна помощ, каквито са договореностите на държавата за реконструкция на спешната помощ, а има общини, които са вече готови“, посочи кметът.

Той каза, че са в началото на един, както го нарече „колосален“ проект. Град Мъглиж в агломерация със село Тулово има възможност да изгради пречиствателна станция за отпадни води с ВиК-мрежа. До дни ще започнат строително-ремонтните работи, като стойността на проекта е 5,5 млн. лева. Отделно от това са предвидени 2,5 млн. за втория етап подмяна на водопроводната мрежа в село Ягода с цялостно асфалтиране на уличните платна. Първият етап е бил на стойност 1,5 млн. лева. 

Гавазов се похвали още с ремонтираната сграда на общинската администрация, пристройка на детската градина, изцяло нова ограда на единствената професионална гимназия в Мъглиж. Попитан за оградата около ромската махала, той отговори: „Тази ограда, колкото и нескромно да звучи, се превърна в национален шедьовър, доста колеги ми звънят и питат за ноу-хау-то“.  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес