Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как са живели децата, държани под ключ с години: Разказ на омбудсмана на Стара Загора

17 юли 2024, 08:04 часа • 1591 прочитания

Двете децата, държани под ключ с години от майка си в Стара Загора, са много интелигентни. През това време те са чели, вероятно са имали и достъп до телевизия и интернет. Това разказа омбудсманът на Стара Загора Иванка Сотирова в ефира на Нова телевизия. 

ОЩЕ: Като от филм на ужасите: Майка държи 4 години децата си под ключ в Стара Загора

Тя добави, че те вече са взели изпитите си за приравняване за една година и се търси вариант да вземат 2 години за една, за да се приравнят с връстниците си.

"Майка им също е интелигентна жена. Тя е отключила психично заболяване, което я е карало да се страхува от света", разкри още Сотирова.

Майката и децата са излизали понякога нощем. Ходели до денонощните магазини да пазаруват. Според омбудсмана вероятно роднини са помагали на семейството да се издържа.

ОЩЕ: Удрял я с ръце по главата: Задържаха мъж за домашно насилие

Кога идват първите сигнали?

"Първите сигнали до институциите за тези деца са още в края на 2022 и началото на 2023 г. Те са подадени от родственици на децата до Агенцията за закрила на детето, Районната прокуратура, дирекцията за социални грижи и полицията", каза Сотирова.

При правените проверки обаче полицаите не са откривали никого на адреса и така не е имало намеса. До извеждане на децата се стига, след като омбудсманът на Стара Загора събира представители на всички институции и ги накарал да се намесят.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес