Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гробница и светилище на раннохристиянски мъченик откриха в Стара Загора (СНИМКИ)

21 юли 2022, 18:09 часа • 11083 прочитания

Гробница и светилище на раннохристиянски мъченик бе открита при разкопки близо до Стара Загора. Според кмета на града Живко Тодоров находката е уникална за Стара Загора и предстои нейното подробно проучване. Освен това ще бъде изготвен проект за оформянето на пространството за посетители, а на мястото ще бъде осигурена и денонощна охрана. 

фейсбук

Източник: Facebook

Снимки от археологическия обект сподели в своя профил във Фейсбук и зам.-кметът Милена Желева като коментира следното: "Продължават големите археологически открития в Стара Загора! След като преди минути археолозите от Регионалния исторически музей отвориха входа към мартириум - църква или светиня, построена над гробницата на християнски мъченик, очакваме още новини през следващите часове. Следва реставрация, консервация и социализация на един уникален обект, построен преди около 2000 години!"

Тя отбелязва, че съществувалата в миналото на това място улица няма да бъде възстановена, но за сметка на това от градската управа ще направят всичко възможно за успешното съжителстване на археологическия обект, парка и съвременната инфраструктура.

фейсбук

Източник: Facebook

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес