Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десислава Танева: Поскъпването на свинското бе очаквано

05 декември 2019, 12:46 часа • 2885 прочитания

Като нормална реакция на всичко, което се случва в Европа и в света, и най-вече щетите от африканската чума по свинете (АЧС) в Азия, обясни повишаването на цената свинското месо в магазините в Стара Загора земеделският министър Десислава Танева. Тя смята, че най-вероятно на европейско ниво ще се обсъди какви мерки да  ще се предприемат. 

"Истината е обаче, че продължава разпространението на болестта и щетите от нея, увеличава се броят на засегнатите животни и безспорно нараства потреблението, което доведе до завишените цени. Интересно е да отбележим, че и интересът да се произвежда свинско в тази ситуация, също е висок”, коментира още тя.

В България около 130 хиляди домашни свине бяха засегнати от АЧС през тази година. Последните огнища на болестта са открити през август и няма нови засегнати големи свинекомплекси.

Продължава изпълнението на Плана за справяне със заболяването. Депопулират се дивите прасета като основен източник на разпространение на заболяването. Всеки ловен уикенд се отчитат около 2 хиляди диви животни, от които се вземат проби. От тях положителните са между 2 и 8 на седмица. Планът за справяне с АЧС се изпълнява между 25 и 30 на сто, отчете министърът.

В Стара Загора тя присъства на тържественото връчване на дипломите на абсолвентите от Аграрния факултет на Тракийския университет. 

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес