Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК свали имунитета на кандидат за кмет в Стара Загора

27 октомври 2019, 16:30 часа • 5442 прочитания

Централната избирателна комисия (ЦИК) свали имунитета на кандидата за кмет на Стара Загора и общински съветници от коалиция "Алтернативата на гражданите" Янко Янков по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Това стана ясно от решение, публикувано на сайта на комисията.

Причина за снемането на имунитета е мотивирано искане от Главния прокурор за разрешение за привличане на Янков като обвиняем по образувано досъдебно производство от Софийска градска прокуратура. Не става ясно от решението на ЦИК обаче за какво точно става въпрос - дали за купуване на гласове или нещо друго. 

Спокойно протича изборният ден община Стара Загора, отчете председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Теодора Крумова. Към 13:30 часа са подадени два сигнала за нарушения, по които са извършени проверки. В единия сигнал са били посочени девет места, на които е имало агитационни материали на по малко от регламентираните в Изборния кодекс 50 метра от избирателните секции. След проверка сигналът е насочен към общинската администрация за премахването на билборд и плакати.

Вторият сигнал е за кметски наместник в населено място с под 350 души, който стоял пред помещението на кметството, не е основателен, защото е наместникът е длъжностно лице, изпълняващо задълженията си по изборния ден, обясни Крумова.

Към 13:30 е приключило гласуването в подвижната избирателна секция, която е посетила 15 адреса, заявени от гласоподаватели, които са трудноподвижни.

Към 12:30 часа в община Стара Загора избирателната активност е 19,68 процента. За областта към същия час тя е 24,27 на сто. Процентите по общини в Старозагорска област са следните: Опан - 43,22%, Николаево - 36,50%, Павел баня - 36,01%, Гълъбово - 34,89%, Братя Даскалови - 34,85%, Раднево - 31,06%, Гурково - 30,38%, Чирпан - 28,46%, Мъглиж - 27,67% и Казанлък - 24,05 на сто.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес