Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чирпан одобри да плати 4,1 млн. лв. за водопроводи, но плаща ли ги на правилната компания?

30 юли 2020, 12:40 часа • 10245 прочитания

Със свое решение от вчера, 30 юли, Общинският съвет на Чирпан одобри споразумение между общината и "Щрабаг АГ" (австрийското дружество) за плащане на 4,1 млн. лева. Сумата е за извършени строителни през 2015 г. работи по водния цикъл на селата Гита, Свобода и Зетьово.  

В същото време управителят на консорциума "КРАМ ЩРАБАГ ЕВИ МСМ", в който австрийското дружество участва с 28,6% дял, е изпратила до местния парламент писмо, в което се казва, че общината не дължи нищо на "Щрабаг АГ" т.е. на една от компаниите вътре в консорциума, а именно - австрийската. Обаче шефката на консорциума Стела Стоянова уточнява, че на целия консорциум общината дължи според нея 12,3 млн. лева и предлага споразумение на стойност 3,6 млн. лева т.е. отстъпка. Според договора за създаване на консорциума Стоянова го представлява в качеството ѝ на управител на водещия партньор "Евиданс Инженеринг" ЕООД (с 69,4% дял). Тя декларира, че се отказва от претендирани неустойки за забавено плащане и лихви.На практика нейното предложение обаче не беше разисквано по време на сесията.

Историята на отношенията между консорциума и община Чирпан започва от 2013 г., като усложненията започват в края на 2015-та. Actualno.com подробно ги описва в поредица материали със заглавия: "Общината, която е отличник пред финансовото министерство, но фактически във фалит", "Фирма от Сейшелите запорира капитала на МБАЛ – Чирпан", "Строители искат 2/3 от годишния бюджет на община Чирпан, направени водопроводи не са им платени" и "Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов: Състоянието на общината е катастрофално".

"За мен тази докладна е една от най-сериозните в настоящия мандат, без да омаловажавам останалите, които приемаме", заяви пред съветниците кметът Ивайло Крачовлов. "Тя е свързана с един казус по отношение на проекта за водния цикъл на три от селата. Затова се постарах да поканя кантората, която представлява общината. Преди няколко месеца имахте среща с двамата адвокати по движението на делото в Арбитражния съд, за да ви запознаят с подробностите и да знаят нашите съграждани, защото на мен ми костваше няколкоседмични усилия да разговарям директно с централата на "Щрабаг", защото самото дело не е на местната им централа, а директно на мениджърския и икономическия екип в Австрия. Аз вчера изказах своите благодарности за това, че те се съгласиха да разрешат на своята адвокатска кантора да присъства и всички вие да се запознаете и зададете всички възможни въпроси", обясни градоначалникът.

Градоначалникът отбеляза, че по искане на контрагента "Щрабаг АГ" сесията се предава на живо.

"Що се отнася до това защо аз исках да приложим декларация към договора, тя е по тяхно искане, за да няма излишно напрежение и нездравословни коментари, което се разбрахме да ви го раздадем. Те са доста консервативна компания и доста трудно се преговаря. Така че имате всичко, за да няма ни най-малка сянка върху това, което правим", подчерта кметът.

По думите му, достатъчно много въпроси са били зададени на комисиите предходния ден. Обсъдено било и къде са подводните камъни за общината. "Какви са отношенията в съответния консорциум това нас не ни интересува. Смятам, че това е по-малкото зло, което можем да изберем, за да изчистим окончателно този проблем", подчерта Крачолов.

/Момент от първата копка по проекта, 2013 г./

"Много хора ми казват: "Добре, кмете, вие сега ще вземете решение, ще се споразумеете, но след това ще теглите кредит, за да обслужите след това главницата и лихвите. От извънсъдебното ви правно споразумение как ще се развият взаимоотношенията в консорциума кой носи отговорност?". Аз съм казвал и друг път - не е кметът, нито Общинският съвет органът, който определя виновност, кой каква отговорност носи, за да се стигне до този казус - дали това е липса на административен капацитет, на правна култура, на начин на управление на европейски проект. В момента върви разследване и след като то приключи компетентните органи ще се произнесат за виновност, невиновност, има ли такъв, който да носи отговорност. Сега вървят процесуално-следствени действия. Процесът не е спирал. Аз само за последните месеци имам над 5-6 писма до следствените органи, предоставили сме съответната информация. Не очаквайте от мен да обвинявам някой или да оневинявам. Тук ние сме концентрирани върху това да търсим решение на този казус", заяви още кметът.

Съветникът Росен Иванов казва, че този проект е завършен през 2015 г. и реално обектите са приети.

"Има фактури, всички дейности са приети от приемателна комисия. Един подобен казус имаше и в Стара Загора и няма как, когато нещо сме фактурирали и подписали като прието, много трудно е доказуемо, че това не се е случило чисто юридически. Радвам се, че много граждани поставят пред кмета въпроса дали ще има виновни лица. Разбира се, кметът не може да каже, компетентните органи могат, но се надявам този доклад, който беше възложен в началото на мандата, да бъде изпратен на компетентните органи за разглеждане и евентуално за досъдебни производства, при наличие на причина. Надявам се, че с днешното решение да се сложи край на този казус, който вече пет години не е бил слаган нито пред Общинския съвет, нито пред гражданите, а те наистина искат да чуят има ли виновни, или не. Ние ще вземем това решение, но трябва да мислим какво следва след това. Нашето мнение е, че делата с фонд "Земеделие" трябваше да се водят докрай, защото там вероятността, когато проектът е изпълнен качествено и в срок, вероятността да завършат тези дела в полза на общината е много по-голяма, но това е минало", посочи Иванов.

Той бе единственият съветник, взел отношение по казуса, след което споразумението с "Щрабаг АГ"  бе одобрено с 15 гласа "за", 3 "против" и 3 "въздържал се".

В същото време в предложението си за споразумение, изпратено от управителя на консорциума се уточнява следното (без редакционна намеса): "Съгласно чл. 16, буква „Д” от договора за консорциум, Водещият партньор взема решения по всички въпроси свързани с решаване на спорове с Възложителя. Това означава, че всички анекси и допълнителни споразумения се подписват от страните по договора. Страни по този договор са Кметът на Община Чирпан и Управителят на Изпълнителя КРАМ ЩРАБАГ ЕВИ МСМ ДЗЗД. В актуална извадка с дата 23.07.2020 г., от официалния публичен регистър БУЛСТАТ (приложение) е видно, че Управител на Консорциума Изпълнител е Стела Петрова Стоянова. Непонятно и противозаконно е Кметът на община Чирпан да предлага на уважаемите общински съветници да гласуват сключване на споразумение между община Чирпан и редовия съдружник в консорциума "Щрабаг АГ", Австрия, който няма никакви пълномощия и представителни функции".

На снимката отляво-надясно: Цвятко Туджаров - управител на фирмата за строителен надзор, Стела Стоянова - управител на консорциума, собственик на "Евиданс Инженеринг", Николай Иванов - представител на Щрабаг АГ - Австрия, по време на първата копка

От ръководството на консорциума заявяват, че смятат да водят дела срещу това споразумение, ако то стане факт.

Паралелно с поканата за споразумение е изпратен сигнал до ПП ГЕРБ и до Специализираната прокуратура, в които казусът се описва в подробности като корупционен, заедно с твърдения за нерегламентирана намеса на депутат от региона.

 

/Част от сигнала до Специализираната прокуратура/

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес