Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Бранителите на Стара Загора“ за пети път посрещат 300-метровия български флаг

27 февруари 2019, 10:40 часа • 2954 прочитания

За пета поредна година на 3 март граждани и гости на Стара Загора ще преминат по пътя на свободата, а шествието ще носи 300-метров български флаг до мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. В 11 часа ще бъде издигнат националният флаг пред сградата на община Стара Загора, а в 11:30 „За свободата… Да развеем българското знаме“ ще се отправи по централния булевард “Цар Симеон Велики“. Традиционно в шествието ще се включат военните и военният оркестър на Втора механизирана бригада, ученически оркестри и общинският духов оркестър,граждани и гости на града.

На мястото, което е символ на героизма, проявен от защитниците на Стара Загора по време на Руско-турската война, ще са инсталирани големи видео стени, на които ще се припомнят кадри от пътя на флага през предишните 4 години и ще се проследи пътят му в деня на тазгодишния национален празник. След финала на шествието на мемориалния комплекс ще бъде показан спектакълът „Докосни древността“. В него ще участват Прабългарската школа „Бага-Тур“, общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“, читалища от община Стара Загора, Национално дружество „Традиция“ и Българската федерация любители на историческото оръжие "Поп Минчо Кънчев''.

Честванията на 141-вата годишнина от Освобождението на България ще започнат с божествена света литургия в катедралния храм „Свети Николай“. В 10:30 часа ще се положат венци и цветя на паметниците, посветени на Руско-турската освободителна война и на освобождението на Стара Загора - мавзолей-костница „19 юлий 1877”, паметниците на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин, на загиналите воини в Джуранлийския бой, на загиналите във войните старозагорци и на Старозагорското въстание.

Тържествата ще продължат от 16 часа в парк “Артилерийски” с националната инициатива „Пробуждане с хоро“, в която ще участват Народно читалище „Настроение 2017“ и фолклорни клубове от Стара Загора. В 18 часа на площада пред общината ще започне празничният концерт на ансамбъл „Загоре“.

Тържествената заря-проверка започва в 19 часа.

В празничния ден Регионалният исторически музей ще бъде с безплатен вход от 10 до 18 часа. Ще бъдат показани оръжия от Руско-турската освободителна война 1877-78 г. и образци на опълченски униформи. Ще има специализирана беседа „Повторното освобождение на Стара Загора на 13 януари 1878 г.” и тематична викторина с награди.

По случай празника по автобусните спирки от общината ще бъдат поставени винили със снимки на артефакти, показващи историята на Стара Загора от неолита до наши дни.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес