Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брането на божествената роза - в село Ръжена

21 май 2016, 14:42 часа • 2824 прочитания

В красивата котловина в Долината на розите, обгърната от хълмовете на Стара планина и Средна гора, възкръсна първият ритуал на традиционния автентичен розобер в 113-те празници на розата, пише БГНЕС.

Жителите на село Ръжена сърдечно посрещнаха първите гости в розовите полета за пресъздаване на обичайното бране на рози.

Млади момичета и момчета, възрастни мъже и жени, пременени в народни носии възродиха традицията по брането на божественото цвете. С песни за гюловата пъпка, която „по всички държави да се слави“, празнични хора и изпълнението на любовния младежки ритуал Кумичене домакините приветстваха посетителите.

Последва същинската част на ритуала - организаторите приканиха в уханните розови градини надошлите туристи сами да си откъснат от световноизвестния маслодаен цвят, съобщиха от община Казанлък.

Закичени с венци от ароматната казанлъшка роза българските и чуждестранни гости имаха възможност да си вземат от току-що добитата розова вода, да опитат розово сладко, прочутата гюловица и ликьор. Много от посетителите отнасят със себе си различни сувенири от местните занаятчии и задължително - цвят от ароматната Дамасцена, спомен от изключителното преживяване да бъдеш част от ритуала Розобер.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес