Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Артикулационните нарушения най-често са повод да се търси логопед

12 март 2019, 14:52 часа • 1271 прочитания

Петдесет деца от 3- до 10-годишна възраст от община Казанлък и от Стара Загора, Павел баня, Габрово и Велико Търново са прегледани безплатно в казанлъшкия терапевтичен център „Светулка” (ТЦ). Центърът се включи в националната кампания „Логопед с добро сърце”, която беше организирана от Логопедия.бг.

Според Светлана Берова, управител на ТЦ “Светулка”. Резултатите от проведените консултации показват, че само четири от децата са с добро говорно, когнитивно и езиково развитие. При всички останали са открити различни видове комуникативни нарушения, за които трябва да се премине през терапевтични програми.

„Силно се увеличава броят на невербалните деца, а най-често срещаните нарушения, водещи до нашата намеса са артикулационните”, обяснява Берова. Според нея родителите най-често търсят първично консултиране или пък потвърждение на логопедично становище,защото виждат дефицитите у децата си и необходимостта от говорен терапевт и от професионални насоки за комуникация и подкрепа в домашна среда. “Истинско предизвикателство за семействата е да общуват с децата си, изграждайки правила и граници, както и ограничаването на екранизацията. Ранната диагностика, следенето на поведението и начините на комуникация на детето, могат да предотвратят много сериозни последици”, категорична е Светлана Берова, а възможностите, дадени от кампанията “Логопед с добро сърце“, са доказателство за това.

Безплатни беседи за родители ще организират заедно ТЦ „Светулка” и Детският образователен център „Джани Родари” в Казанлък. На информационните срещи родителите ще имат възможност да научават повече за правилното детско  развитие и навреме да търсят специализирана помощ при появили се проблеми в развитието на децата им.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес