Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 филма в конкурсната програма на "Златната липа" в Стара Загора

07 май 2019, 18:02 часа • 3011 прочитания

Девет европейски заглавия влизат в конкурсната програма на фестивала за ново европейско кино „Златната липа“, който ще се проведе от 1 до 5 юни в Стара Загора, съобщава създателят му Магдалена Рачева. Председател на петчленното журито ще е българският кинематографист Илиян Джевелеков. Една от звездите на съвременното руско кино и театър Анна Попова, която се снима в продължението на телевизионната сага „Бригада, Наследникът“, е нежната част на журито. В извънконкурсната програма на феста ще бъде показан последният филм с нейно участие „Да празнуваме като възрастни“. За първи път член на журито ще бъде ирански режисьор, който живее и твори в Лондон. 38-годишният Али Джаберансари е ученик на световноизвестния ирански режисьор Аббас Киаростами и популярен в родината си и в чужбина.

Другите двама членове на журито са литовският режисьор Донатас Улвидас и кипърският актьор Янис Коконис. Улвидас е познат в България с филма си „Емилия: да скъсаш оковите“, що, то стана носител на наградата за режисура на миналогодишното издание на „Златната липа“. Той е автор и на най-касовия и награждаван филм в Литва „Тадас Блинда“. Тази година на форума зрителите ще видят най-новия му филм „Всичките им мъже“ (2019),. Прожекцията ще е своеобразна премиера за лентата, която все още не е показвана в Литва. Коконис и е сред в най-успешните актьори и сценаристи в Кипър. В извънконкурсната програма на фестивала ще бъде показан филмът „Розмари“ (2017), в който той изпълнява главната роля.

На седмото издание на „Златната липа“ ще се съберат е кинотворци от цяла Европа. В програмата му ще бъдат показани 54 игрални, документални и късометражни филми от 25 европейски страни. Фестивалът ще се открие на 1 юни и, както и досега, входът за прожекциите ще бъде свободен. Събитията и прожекциите на филмите ще бъдат в голямата зала на Държавна опера - Стара Загора, и в залата на библиотека „Захарий Княжески“. Подробности за програмата след след средата на май тук.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес