Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 хиляди дъбови фиданки засаждат в Стара Загора 

25 септември 2019, 18:43 часа • 5245 прочитания

Залесителна акция в района на Магарешка поляна по пътя за кв. „Дъбрава" ще се осъществи на 9 ноември с обединените усилия на ръководството на община Стара Загора, Регионалната дирекция на горите, Държавно горско стопанство - Стара Загора Спасителния център за диви животни „Зелени балкани“. Каузата им е Стара Загора да е най-зеленият град в България и канят старозагорци да участват в засаждането на 10 хиляди дъбови фиданки. 

„Решихме, че е необходимо да даде всеки своето за тази идея - така всяка година ще залесяваме по 10 хиляди фиданки, за да си отгледаме заедно гора в покрайнините на нашия град“, сподели Живко Тодоров. За засаждането на такъв брой дръвчета има нужда от 500 доброволци. Кметът благодари на инж. Петър Заяков, директор на Регионалната дирекция на горите, за безвзмездното осигуряване на фиданките и непрекъснатите усилия за поддържане на зеления фонд на общината. 

„Целият горски сектор изцяло подкрепя инициативата за създаване на дъбова гора, защото така ще намалим голината, която в момента там е 157 дка", уточни Заяков. Незалесеният терен е изгорял през 2007-а и е възстановяван през годините, но ежегодно страда от пожари. В района има и други подходящи терени за залесяване терени с обща площ от около 365 дка. 

„Чудесно е, че тук работим в синхрон и с идея да има повече широколистни гори в района. Ще  участваме с доброволци и съдействие“, информира Ивайло Клисуров от "Зелени Балкани". 

На пресконференцията стана ясно, че горският фонд в областта е в добро състояние, но има нужда да бъде опазен от недобросъвестно отношение. Голямата дъбова гора ще ограничава и възможността от стичане на голямо количество вода към центъра на града при обилни валежи, посочи кметът Тодоров. 

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес