Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравков с уверение: Не слагаме край на процедурата за плана за Борисовата градина

26 юни 2019, 18:40 часа • 4301 прочитания

Днешната дискусия относно проекта за Подробен устройствен план (ПУП) за Борисовата градина не е заключителна. Това подчерта изрично главният архитект на София Здравко Здравков по време на срещата-обществено обсъждане в УАСГ. Той беше водещото лице от страна на общинската администрация, след като кметицата Йорданка Фандъкова не се появи на второто обсъждане.

Здравков каза следното – дискусията днес ще приключи със справки от районните администрации, които ще обобщят становищата по плана. Става въпрос за общо около 900 становища от трите районни администрации, в чиито райони влиза Борисовата градина – "Изгрев", "Лозенец" и "Средец". Само в "Изгрев" има 400 становища. По думите на Здравков, след като районните администрация обобщят становищата, което не е ясно кога ще стане, те ще минат през Експертен съвет, а той ще ги представи на автора на проекта, арх. Ковачев и архитектурното му студио. Те пък ще трябва да преработят проекта си и след това пак ще има представяне – "докато този план не стане обществено приемлив", подчерта Здраков. Главният архитект не се нае да даде дори приблизителен срок кога ще стане всичко това. А архитект Ковачев да успокои, че щял да изпълни всичко, което му препоръча Експертният съвет. Нямало обаче да има климатично училище, нямало да се мести и "Спортна София", обеща той.

Предложения и опасения

Специално внимание на собствеността в Борисовата градина обърна общинският съветник Войслав Тодоров. Той посочи, че още няма стъпки за връщане на собственост от страна на Столична община при "Софияленд" или къпалня "Мария Луиза", след като Здравков се похвали как Йорданка Фандъкова е пуснала доклад за връщане на четири имота, в рамките на които се намират Маймунарника, Веселото село и автокъща "Капитолия". Това са имоти, които се намират в общинско дружество – "Софийски имоти", и с доклада се вадят от там, подчерта Тодоров. Беше казано и, че статутът на земите на "Софияленд" и "Мария Луиза" всъщност няма нищо общо с парк - първите са предвидени за атракцион, а къпалнята е със статут "сякаш на язовир". Главният архитект отвърна, че ще има опит за връщане на земи като общински точно за изброените от Тодоров райони. А архитекти-професионалисти също поискаха връщане на района на "София ленд" в границите на Борисовата градина.

Здравков посочи и други становища, като вид на предложенията - да не се урегулират имоти с повече от един собственик, както и с трайно предназначение, т.е. там да не може да се строи. Именно в този аспект - че няма ясна собственост на всички терени, арх. Димитър Димитров изрично настоя да бъде проведен референдум и този проект, заедно с процедурата за обсъждането му, да бъдат спрени!

Имаше и твърдение, че общественото обсъждане всъщност е нелегитимно, защото за три района всичко се гледа наведнъж, както и как така има обсъждане сега, след като все още няма обобщение на становищата и експертни отговори от екипа на арх. Ковачев. Беше отправен и въпрос към Здравков – кой ще инвестира там? Както и защо се режат трамвайните релси на бившето трасе при Телевизионната кула, след като имаше предложение в становище трамваят пак да върви там.

Иначе различни архитекти, представляващи организации на професионалните архитекти, поискаха следното – да има по-сериозни пешеходни артерии в Борисовата градина, които да свържат отделни части на парка, алеята към Семинарията да стане пешеходна и велосипедна, да се помисли няма ли по-подходящо място за Конната база. Общото мнение е, че терените на "Спортна София" трябва да си останат, където са.

Специално за Гара Пионер професионалистите искат ясно обособена зелена част, защото там сега било многофункционална зона т.е. може да се застрои изцяло. Беше поставен и следният въпрос – какъв в крайна сметка е точният обхват на плана?

Имаше и гротеска - подкрепящата като цяло позициите на Валери Симеонов Национална асоциация "Българско черноморие" поиска Борисовата градина да стане място за диво къмпингуване. Нейният председател Димитър Канариев беше бурно освиркан, когато направи предложението.

Какви са предложенията за стадион "Българска армия" - научете в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес