Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засега: Съдът задължи Столична община да мие улиците и да казва колко е мръсен въздухът

08 юли 2019, 11:30 часа • 3437 прочитания

Софийският градски съд (СГС) задължи Столична община да изгради велоалеи, редовно да мие улиците по посочен от съда график и да обявява състоянието на замърсеността на въздуха по информационните табла на градския транспорт. Това постанови СГС по делото, заведено срещу Столична община от "Група за чист въздух", като временни мерки, тъй като делото отново беше отложено и следващото заседание на съда бе насрочено за 11 ноември 2019 година. 

По-конкретно, наложените на Столична община от съда временни мерки предвиждат в двуседмичен срок от днес по делото да бъде представен план за изграждане на велоалеи, включително от крайните квартали към централната част на града. Столична община да реализира миене на улиците с обществена значимост и вътрешно кварталните улици два пъти месечно от май до септември и веднъж месечно от октомври до април като средномесечно се измиват не по малко от 10 847 декара, казаха съдиите. Съдът задължи общината на основание чл. 385, ал. 2 от Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) да обявява средноденонощните нива на фини прахови частици на сайта си и на таблата на спирките на градския транспорт и станциите на метрото.

Постановените мерки могат да бъдат обжалвани в едноседмичен срок от днес с частна жалба пред Софийския апелативен съд.

Временните мерки бяха поискани от "Група за чист въздух" още с исковата молба и съдът частично ги уважи. "Доволни сме че въобще има постановяване на такива мерки, защото до момента няма експертизи за състоянието на въздуха, по които съдът да се произнесе, но понеже има признание от страна на ответника и изнесени факти, че действително има замърсяване, съдът използва известното до момента, за да определи тези временни мерки", коментира адвокатът на групата Димо Господинов и определи днешното произнасяне на съда като малка победа за колектива, завел делото.

Иначе днес делото беше отложено, за да може поканените институции да посочат вещи лица, които да извършат екологична експертиза. От МОСВ са отговорили, че не разполагат с такива експерти, а по последвалото искане към БАН няма отговор. "Ако и те отговорят, че нямат такива експерти, ще бъде поканена друга институция", поясни Господинов. Той уточни, че вещите лица трябва да бъдат специалисти, които са пряко свързани с изработването на програми за качеството на атмосферния въздух и мерки за управление на атмосферния въздух.

Димо Господинов е категоричен, че гражданите на София имат права и едно от тях е правото на чист въздух, което като всяко право може да бъде осъществено по съдебен ред. "С това дело се оказва натиск срещу Столична община да осъществява задълженията си. Когато управляващите видят, че гражданите са готови на решителни мерки, за да защитят правата и интересите си, те са по-малко склонни да ги нарушават", отбеляза още той.

Припомняме, че  сред обвиненията по делото към Столична община са, че с начина си на управление тя има вина за високите нива на замърсяване с фини прахови частици; че не изпълнява задължението си за коректно информиране на гражданите за нивата на замърсяване и не предприема адекватни мерки за ограничаване му.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес