Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започна ремонтът на важна пътна отсечка в община Костинброд

04 октомври 2024, 12:22 часа • 406 прочитания

Започна ремонтът на важна пътна отсечка в община Костинброд. На 3-ти октомври в градинката - пред сградата на общинска администрация - Костинброд, се проведе официална церемония “Първа копка” за началото на строителните работи по проект - “Рехабилитация на общинска пьтна мрежа в община Костинброд: Етап I - път SFO 1400 / II - 81 / Костинброд - Границата общ. (Костинброд - Божурище) - Пролеша - Хераково / SFO3024 / 0Т КМ 0+000 ДО КМ. 11850 (общинският път преминава в населеното място през ул. “Славянска” и ул. “Обединена")”

На събитието присъстваха: г-н Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, инж. Теодора Гогова, инж. Габриела Трайкова и г-н Александър Ненов - заместник-кметове на община Костинброд, г-н Младен Маринов, кметове и кметски наместници на населените места в община Костинброд, общински съветници, служители на общинска администрация - Костинброд, жители и гости на общината.

Водосвет за здраве и успешна реализация на проекта отслужиха - отец Харитон и отец Георги Михнев - от храм “Св. Св. Кирил и Методий” - град Костинброд.

За да открие официално церемонията, думата бе дадена на кмета на община Костинброд - г-н Трайко Младенов, който приветствайки присъстващите, заяви: “Предстои ни да направим нещо невероятно, за което само сме мечтали през годините, а именно - главната пътна артерия на града ни - да бъде напълно рехабилитирана и обновена. Тук е моментът да се обърна към надзора и изпълнителите на проекта, отговарящи за отсечката, защото е изключително важна за града ни, тъй като преминава през централната му част - трябва да сме много внимателни, поглеждам към вас като професионалисти - с надежда проектът да върви безпрепятствено, бързо и успешно. Очаква ни много работа, но всичко е с една цел - да осигурим стабилно бъдеще за нашите деца, за общността ни и за България.”

Проектът се осъществява по процедура № BG06RDNP001-7.019 Пътища „Строителство, реконструкция и/или рехабилитация на съществуващи общински пътища, съоръженията и принадлежностите към тях" по подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове - малка по мащаби инфраструктура" от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони - Европа инвестира в селските райони.

Проектът е на стойност 2 932 684,61лв., от които: - 2 492 781,92лв., съфинансиране от Европейския съюз чрез Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони - Европа инвестира в селските райони и - 439 902,69 лв., съфинансиране от националния фонд.

През 2023-та година община Костинброд спечели изключително значим проект, благодарение на който ще бъде осъществена рехабилитация на общински пътища в населеното място на град Костинброд, в участък с дължина 1850м., започващ от кръстовището с второкласен републикански път II - 81 и продължаващ до границата с община Божурище, като преминава в населеното място през ул. „Славянска" и ул. „Обединена", или с други думи - от кръговото кръстовище при Стадион „Белица", до кръстовището на ул. "Обединена" с ул. „Средна гора".

Проект № BG06RDNP001-7.019-0027, „Рехабилитация на общинска пътна мрежа в община Костинброд: Етап I - път SFO 1400 / II - 81 / Костинброд - Границата общ. (Костинброд - Божурище) - Пролеша - Хераково / SFO3024 / ОТ КМ 0+000 ДО КМ. 1+850 (общинският път преминава в населеното място през ул. “Славянска”, ул. “Обединена" по Административен договор BG06RDNP001-7.019-0027-C01 от 17.08.2023г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, включва извършване на строително - монтажни работи по реконструкция и рехабилитация на общинска пътна мрежа на територията на община Костинброд, включително всички съпътстващи разходи, в това число разходи за изготвяне на технически проекти, консултантски разходи, разходи за авторски и строителен надзор.

Срокът за изпълнение на инвестицията по одобрения проект е до 30 месеца, които започват да текат от деня на подписване на Административния договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, сключен с Държавен фонд „Земеделие", на 17 август 2023г. и изтича на 15 септември 2025г.

Проектът цели насърчаване на социалното приобщаване, намаляване на бедността, подобряване качеството на живот в община Костинброд и постигане на социално-икономическо развитие, чрез осигуряване на достъп на населението до работни места и публични услуги, посредством подновена пътна инфраструктура.

Пожелаваме успешна, ползотворна и безпроблемна реализация на проекта!

Още: Бизнесът в община Костинброд не спира да се развива

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес