Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въздухът в София е опасно замърсен

22 януари 2016, 12:59 часа • 4035 прочитания

През последните два дни въздухът, който дишат софиянци е силно запрашен и опасен за здравето.

Това показват актуалните данни за замърсяване на въздуха с вредни вещества в столицата за сряда и четвъртък (20 и 21 януари 2016 г.), публикувани на сайта на Столична община. Данните постъпват в реално време в Националната база данни и са предварителни, се уточнява в бюлетина на общината.

За сряда и четвъртък превишаването на допустимите норми (50 µg/m3) на замърсяване с опасните за здравето фини прахови частици (ФПЧ10) е много сериозно, пише "Дневник".

Обичайните причини за това са емисиите от битовото отопление (най-вече с въглища-ниско качество и отпадъци) и промишлеността. Тези фини частици могат да причинят астма, сърдечносъдови проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт. особено уязвими са малките деца, подрастващите и възрастните хора.

Запознати коментират, че мръсният въздух се дължи и на факта, че градът е претъпкан с автомобили, повечето от които са с морално остарели и замърсяващи околната среда двигатели. Въпреки метрото, София си остава град на колите, задръстванията и мръсния въздух.

 

 

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес